Ovo nikako ne smete raditi u slučaju poplava, pogledajte snimak VIDEO

Ceo region zahvatilo je jako nevreme. Obilne padavine stigle su i u Srbiju, a u Hrvatskoj i BIH jake kiše izazvale su poplave. Ponegde je pao i sneg.

Izvor: B92

Utorak, 14.05.2019.

16:37

Ovo nikako ne smete raditi u slučaju poplava, pogledajte snimak VIDEO
Foto: Tanjug / Rade Preliæ

RHMZ ponovo upozorava da se do kraja dana i u toku noći u većini mesta u zemlji očekuju obilne padavine od 20 do 40 milimetara po metru kvadratnom.

Na području Beograda je od ponoći do danas u 12 sati palo između 14 i 18 litara kiše po metru kvadratnom.

Umereno do potpuno oblačno vreme, povremeno sa kišom prognozira se, dodaje, sve do petka, kada se očekuje prestanak padavina i delimično razvedravanje.

Za vikend će biti toplije i uglavnom sunčano, a u nedelju i početkom naredne sedmice treba računati na poslepodnevne pljuskove.

Kiše ne prestaju u celom regionu, a neka mesta su već poplavljena. Na nekim rekama u Hrvatskoj i BiH vrh vodenog talasa se tek očekuje tokom dana.

Predstavnici lokalnih vlasti i meteorolozi tvrde da nema mesta panici, ali da je situacija veoma ozbiljna i da se teba pripremiti za vrlo visoke vodostaje. U Hrvatskoj je najkritičnije u Kostajnici, koja je i prošle godine bila poplavljena. Opasnost preti i od odrona.

Vodostaj reke Save kod Gradiške je u naglom porastu, ali grad i obližnja naselja nisu ugroženi, tvrde u Gradskoj upravi.

U mestu Begov Han kod Žepča šestogodišnji dečak upao u nabujali potok, a potraga za njim još traje.

Hrvatska gorska služba spasavanja objavila je na Fejsbuku upozorenje i snimak kako se ne treba ponašati u slučaju poplava i bujica.

U HGSS-u poplave i bujice shvataju izrazito ozbiljno i upozoravaju građane koji se nalaze na područjima kojima prete poplave da ne uzimaju stvari u svoje ruke, jer tu su za njih nadležne službe kojima je to posao.

"Najgora stvar koju možete uraditi u uslovima bujičnih poplava je da uđete u vodu. Ovakve situacije su bez preterivanja izuzetno smrtonosne. Molim Vas da ne pokušavate ništa slično", navodi se u objavi HGSS-a..

Uz objavu se nalazi i video-snimak s primerom kako se ne treba ponašati u takvim situacijama, piše hrvatski portal "Dnevnik". HGSS je i ranije u utorak ujutro upozorio građane da se ne igraju s bujičnim poplavama.

"S obzirom na porast vodostaja i najavljene moguće opasnosti od poplava, molimo vas da zadržite prisebnost i budete krajnje oprezni. Ne krećite se blizu vodenih površina i tokova reka, a posebno napominjemo da ne ulazite u vodu. Prema globalnim statistikama, gotovo 50 odsto poginulih u poplavama nastradalo je u vozilima. Stoga izbegavajte kretanje vozilima po poplavljenim ulicama i uz obale rečnih tokova. S obzirom na bujične poplave i nagli porast vode, svaki ulazak u vodu izuzetno je opasan i smrtonosan i osim svoga u opasnost dovodite i živote pripadnika dežurnih službi u slučaju akcije spasavanja. Ono što vam može izgledati kao dobra ideja vrlo se brzo može pretvoriti u akciju izvlačenja tela!"

Sledite uputstva centra Civilne zaštite na područjima ugroženim mogućom poplavom:

- ostanite pribrani i ne širite paniku
- obezbedite pitku vodu, namirnice i lekove za nekoliko dana
- napunite mobilne telefone i pripremite ručne lampe
- pratite vodostaj na internetu ili teletekstu
- pratite vesti na radiju ili televiziji
- sledite uputstva dežurnih službi
- podignite nameštaj i električne aparate na visoko
- pripremite toplu odeću, obuću i kabanice
- bitnije dokumente i stvari prebacite visoko
- u slučaju hitne intevencije odmah nazovite hitne službe, navedeno je u ranijoj objavi HGSS-a na Fejsbuku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: