"Situacija na granici sa Mađarskom skandalozna"

Ovo što vidimo na graničnim prelazima sa mađarske strane je skandal za koji nema objašnjenja, rekao je lider Saveza vojvođanskih Mađara za RTV "Panon".

Izvor: RTS

Utorak, 14.05.2019.

15:58

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinovic

Ištvan Pastor je, govoreći u jutarnjem programu Subotičkog mađarskog radija, rekao da je nedopustivo da pogranične službe putnike tretiraju kao nekog ko ugrožava njihova prava, kao ljude loših namera, prenosi RTS.

"To je osnovni ton koji je vidljiv i iz kratkog razgovora koji se obavlja sa putnicima. Mislim da je to skandalozno", rekao je Pastor.

Povodom situacije da je proteklih desetak dana u nekoliko navrata, kako je zvanično rečeno, pao informatički sistem, te da su zbog toga nastali zastoji, Pastor kaže da je neprihvatljivo da u drugoj deceniji 21. veka sistem nekoliko puta pada u kratkom vremenu.

"Ili ne znaju da organizuju posao, ili neće da rade", smatra lider SVM-a.

Razumljivo je, kaže, da su mađarski pogranični organi temeljni pošto je u pitanju granica Šengena.

"Ali, ovo je i granica gde putnik prvi put stiče utiske o Mađarskoj, i ne vidim zašto treba vozačima na granici da rade alko-test, da se ‘šetkaju' od kola do kola, sve se čini da se oteža i mnogostruko uspori prelazak", rekao je Pastor.

Dodao je da očekuje da će radna grupa sagledati situaciju i doneti neko rešenje, jer je ovo realan problem.

"Nisam zlonameran, ne radujem se ovoj situaciji, ne želim na ovoj temi političke poene, ali se nadam da će poruka stići do onih kojima je zadatak da se bave ovim poslom, jer sadašnje stanje je neodrživo", zaključio je Pastor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: