Pred poslanicima "Tijanin zakon", "Nezamislivo da nekih poslanika nema"

Šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević kritikovao je poslaničke grupe koje ne učestvuju u radu sednice parlamenta, na čijem je dnevnom redu "Tijanin zakon".

Izvor: B92

Utorak, 14.05.2019.

07:21

Pred poslanicima

Milićević je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekao da je veliki doprinos u izradi zakona dala Fondacija "Tijana Jurić", ističući da nijedan zakon koji se našao u procedure nije imao toliku podršku.

“Mi govorimo o životu i sigurnosti naše dece i potpuno je nezamislivo da pojedine poslaničke grupe ne žele da učestvuju u raspravi”, rekao je Milićević i podsetio da se tim rešenje predviđa doživotna kazna za počinioce najsvirepijih krivičnih dela.

Milićević je, govoreći o Predlogu zakona o sprečavanju korupcije koji je takođe na dnevnom redu, naveo da su pooštreni kriterijumi za kontrolu imovine javnih funkcionera i da je jasnije definisano šta je sukob interesa i kumulacija funkcija.

Šef poslanika SPS se osvrnuo i na političke proteste rekavši da je Srbija slobodna i demokratska država u kojoj svako ima pravo da protestuje ukoliko ne ugrožava druge, međutim, ocenjuje da Savez za Srbiju po svaku cenu želi da dođe na vlast.

Smatra da SzS nema ideje, konkretne predloge ni rešenja, već koriste uvrede, pretnje i nasilje i, kako kaže, nema podršku građana.

Samo izbori opredeljuju politički kurs Srbije i to je demokratija”, kaže Milićević.

Milićević poručuje da su oni spremni za razgovore o poboljšanju postojećih procesa, ali u parlamentu, a kada je reč o paroli opozicije - Ili fer izbori, ili revolucija, Milićević kaže da se socijalisti nisu plašili ni 5. oktobra 2000, pa se ne plaše ni danas.

Poslanici danas raspravljaju o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika i izmenama i dopunama Zakonika o krivičnom postupku, koje predviđaju uvođenje kazne doživotnog zatvora za najteža postojeća krivična dela ali i pripremanje ubistva, kao novo krivično delo.

U skladu sa inicijativom Fondacije Tijana Jurić, uvedena je kazna doživotnog zatvora za krivična dela silovanje, obljuba na nemoćnim licem, obljuba sa detetom i obljuba zloupotrebom službenog položaja.

Pripremanje ubistva kao krivično delo uvedeno je na inicijativu policije, koja smatra da takvi slučajevi nisu dobro pokriveni sadašnjim zakonom pa će izmena omogućiti efikasnije kažnjavanje kriminalaca.

To će krivično delo postojati ako neko zbog ubistva "nabavlja ili osposobljavanja sredstava ili otklanja prepreke, ili sa drugim dogovara, planira ili organizuje njegovo izvršenje ili preduzima drugu radnju kojom se stvaraju uslovi za neposredno izvršenje".

Poslanici će na novoj sednici razmatrati i predlog zakona o sprečavanju korupcije, izmene i dopune Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, kao i izmene i dopune Zakona o izvršenju krivičnih sankcija, koje je podnela Vlada Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: