Tramp primio mađarskog premijera Orbana u Beloj kući FOTO

Vašington -- Predsednik SAD Donald Tramp primio je danas mađarskog desničarskog premijera Viktora Orbana u Beloj kući koga je predstavio kao "tvrdog, ali poštovanog" čoveka.

Izvor: Beta/AP
Podeli
Foto: EPA-EFE/Szilard Koszticsak
Foto: EPA-EFE/Szilard Koszticsak

Kako navodi agencija AP, to je još jedan primer koji pokazuje da predsednik SAD ne preza da se susreće sa stranim vođama koje zapad ne prima sa toplinom. Američka agencija podseća da su Tramp i Orban zauzeli tvrd antiimigracioni stav.

Orban je izrazio nadu da on i Tramp mogu tim stavom da dovedu do formiranja globalnog saveza.

"Vi ste uradili dobar posao i garantovali bezbednost vaše zemlje", rekao je Tramp na početku sastanka sa Orbanom i dodao da je Orban "tvrd, ali poštovan čovek" svuda u Evropi, prenosi agencija Frans pres.

Orban, kako navodi Frans pres, poznat je po svojim evroskeptičnim stavovima i kritici liberalnih demokratija.

Foto: EPA-EFE/Chris Kleponis
Foto: EPA-EFE/Chris Kleponis

Tramp je rekao da je Orban, kako izgleda, "malo kontroverzan kao on, ali da to nije ozbiljno". Američki predsednik se osvrnuo i na njihovu zajedničku borbu protiv imigracije.

"Dobru stvar ste uradili oko imigracije, mnogi tako smatraju", rekao je Tramp i dodao da su "užasni" problemi sa kojima se Evropa suočila po tom pitanju nastali zbog "drugačijih izbora" od izbora mađarskog premijera, u, kako agencija navodi, jedva prikrivenoj aluziji na nemačku kancelarku Angelu Merkel koja je ostavila otvorene granice za sirijske izbeglice 2015. godine.

Foto: EPA-EFE/Chris Kleponis
Foto: EPA-EFE/Chris Kleponis

Mađarski minstar spoljnih poslova rekao je u nedelju za državni radio da se formira antiimigracioni savez i da su Mađarska i SAD među šačicom zemalja koje su se prošle godine suprotstavile sporazumu Ujedinjenih nacija o migracijama.

Orban i Tramp treba danas da razgovaraju i o mađarskom planu da kupi rakete srednjeg dometa od SAD.

strana 1 od 417 idi na stranu