"Šef vlade ili šef kriminala": Česi demonstrirali protiv premijera i nove ministarke pravde

Prag -- Desetine hiljada Čeha ponovo su protestovale širom zemlje.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK
Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Protestovali su zbog imenovanja nove ministarke pravde Marije Benešove, za koju strahuju da je postavljena kako bi sprečila da premijeru Andreju Babišu bude suđeno zbog mahinacija sa evropskim dotacijama.

Protiv Benešove, bliske saradnice predsednika Češke Miloša Zemana, građani već treću sedmicu zaredom demonstriraju u većim češkim gradovima.

Na Staromnjestskom trgu u turističkom centru Praga danas se okupilo oko 20.000 demonstranata koji su nosili zastave Češke i EU i transparente "Nas ne možeš da smeniš", "Koga ćeš još smeniti", "Nezavisno pravosuđe", "Šef vlade ili šef kriminala" (na engleskom "Prime minister or crime minister"), skandirajući "Sramota" i "Ostavka".

Građanska incijativa Milion trenutaka za demokratiju organizovala je danas treći protest u Pragu, Brnu i u još preko sto opština, u strahu da iznenadna ostavka prethodnog ministra pravde i imenovanje Benešove, odmah pošto je policija posle trogodišnje istrage predložila da Babiš bude izveden pred sud, može da znači pokušaj da on izbegne suđenje i da ta afera bude zataškana.

Foto:EPA-EFE/MARTIN DIVISEK
Foto:EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Babiš, drugi najbogatiji preduzetnik u Češkoj, tajkun agro-sektora i hemijske industrije, krivično je gonjen zbog toga što je porodičnu farmu i konferencijski centar Rodino gnezdo, pre 12 godina izdvojio iz sastava svog koncerna Agrofert, kako bi dobio dva miliona evra dotacija iz evropskih fondova za mala preduzeća. Kada je prošao kontrolni period od pet godina, farmu je vratio u sastav Agroferta, u okviru kojeg ne bi imala pravo na dotacije.

Babiš je danas rekao da su demonstracije "normalna predizborna kampanja" uoči izbora za Evropski parlament.

"Smatram da je to pozorište. Demonstracije su tempirane pred evropske izbore da naši politički protivnici mogu da podstiču birače", kazao je Babiš.

Premijer optužen da je na prevaru izvukao evropske dotacije ne smeta predsedniku Zemanu sve dok nije pravosnažno osuđen, a Zemanov portparol Jirži Ovčaček danas je Češkom radiju kazao da se "u demokratskom društvu ; jednostavno ne popušta trgovima".

"Demonstranti pokušavaju da utiču na pravosuđe. Benešova je osoba dostojna poverenja, već je bila ministarka pravde i ima svoje stavove. To što nije glasala za ukidanje imuniteta premijeru, to je njeno mišljenje", rekao je Ovčaček.

Upravo to što Benešova nije htela da Babišu bude ukinut poslanički imunitet i da on bude podvrgnut krivičnoj istrazi, kao i njena izjava da krivična istraga u Češkoj može namenski da se naruči protiv nekog, izazivaju bojazan kod organizatora demonstracija da će nova ministarka pravde nastojati da spreči suđenje premijeru.

Predsednik udruženja Milion trenutaka za demokratiju Mikulaš Minarž najavio je nove demonstracije sledeće sedmice.

"Ako premijer ignoriše Staromnjestski trg, u utorak ćemo popuniti Vaclavski trg", kazao je Minarž.

strana 1 od 417 idi na stranu