Napadnuti saudijski tankeri koji su vozili naftu za Ameriku; Iran: Zavera

Rijad, Teheran -- Dva saudijska naftna tankera u nedelju napadnuta kod obale Fudžejre, koja pripada Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Izvor: Tanjug, Beta/AP
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Kamran Jebreili
Foto: Tanjug/AP Photo/Kamran Jebreili

Ministar energetike Saudijske Arabije Halid el Falih rekao je da je u pitanju sabotažni napad, čime je, kako kaže, dovedena u pitanje bezbednost snabdevanja sveta naftom.

Saudijsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su napadi kod obala UAE "opasne pretnje bezbednosti plovidbi i međunarodnoj sigurnosti", prenela je agencija Rojters.

Jedan od dva tankera bio je na putu da ukrca saudijsku sirovu naftu u luci Ras Tanura, da bi je posle isporučila kupcima državne naftne kompanije "Saudi Aramko" u SAD, rekao je Falih.

U napadu nije bilo povređenih ili curenja nafte, ali je izazvao znatno oštećenje na strukturi dva tankera, dodao je on.

U nedelju, ministarstvo spoljnih poslova UAE saopštilo je da su četiri broda bila predmet "sabotažnih operacija" nedaleko od teritorijalnih voda UAE i da nije bilo žrtava.

Iran upozorava: Zavera

Istovremeno, iransko ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je razjašnjenje toga šta se desilo s dva saudijska tankera.

Portparol Abas Musavi izrazio je zabrinutost zbog eksplozija na tankerima i rekao da je potrebno još informacija o tom događaju. I on je naveo da je bezbednost brodova i pomorskog saobraćaja u regionu od najveće važnosti.

Kako je prenela agencija IRNA, portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova upozorio je protiv bilo kakve "zavere orkestrirane od onih koji žele zlo" i "stranog avanturizma" koji bi podrili stabilnost i bezbednost regiona.

Svet

strana 1 od 417 idi na stranu