Mekalister pred odlazak s funkcije poručio Srbiji: Ključne su reforme

Srbija napreduje na putu ka EU, ali ključno je dalje sprovođenje reformi, kaže odlazeći izvestilac Evropskog parlamenta za našu zemlju Dejvid Mekalister.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 13.05.2019.

13:10

Mekalister pred odlazak s funkcije poručio Srbiji: Ključne su reforme
Screenshot/B92

Mekalister je rekao i da je uveren da će Srbija uskoro otvoriti nova poglavlja u pregovorima sa Briselom.

Mekalister je u intervjuu za Juropijan Vestern Balkans naglasio da ukupni tempo pregovora zavisi od napretka Srbije u usvajanju i sprovođenju reformi u ključnim oblastima.

"Uz svu energiju usredsređenu na usvajanje i sprovođenje reformi, uveren sam da će uskoro biti otvorena nova poglavlja. Države članice su jasno stavile do znanja da je održiv napredak na osnovama, posebno vladavine prava u poglavljima 23 i 24, neophodan", rekao je nemački evroparlamentarac iz Hrišćansko-demokratske unije (CDU), koji je od 2014. godine vršio funkciju izvestioca EP za Srbiju.

Upitan da prokomentariše proteste u Srbiji i odluku opozicije da napusti parlament, Mekalister je rekao da ne bi bilo prikladno sa njegove strane da procenjuje javno mnjenje u našoj zemlji, ali je naveo da smatra da politička debata u Srbiji ne bi trebalo da se odvija van, već unutar parlamenta.

"Demonstracije koje se sprovode mirno su legitiman način da ljudi izraze svoje mišljenje. Što se tiče bojkota srpskog parlamenta, mislim da politička debata ne bi trebalo da se odvijati van, već unutar parlamenta", rekao je Mekalister.

Ponovo je pohvalio ekonomske reforme u Srbiji, ocenivši da one i dalje daju rezultate, posebno u pogledu makroekonomske stabilizacije.

"Srbija je napredovala u pregovorima o pristupanju otvaranjem 16 od 35 poglavlja, od kojih su dva već privremeno zatvorena", rekao je Mekalister. On je, međutim, istakao da postoje oblasti politike u kojima je hitno potreban napredak, kao što su ubedljive reforme i dobri rezultati kad je u pitanju vladavina prava.

To se, precizirao je, posebno odnosi na reforme pravosuđa, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i slobodu izražavanja i medija. Na pitanje šta bi istakao kao najveći izazov u procesu evropskih integracija Srbije - vladavinu prava, stanje medija ili pitanje Kosova, Mekalister kaže da su sva navedena područja politike jednako važna i izazovna.

"Pregovarački okvir posebno uzima u obzir poglavlja 23 i 24 koja se tiču vladavine prava, kao i kontinuirano angažovanje Srbije i korake ka vidljivom i održivom poboljšanju odnosa sa Kosovom, o kojima se pregovara u okviru poglavlja 35", rekao je on.

Kada je reč o slobodi medija u Srbiji, Mekalister kaže da je Evropski parlament bio "vrlo jasan", navodeći da je sloboda medija ključni pokazatelj spremnosti zemlje da postane deo EU.

"To podrazumeva posvećenost demokratiji, dobrom upravljanju i političkoj odgovornosti kroz politički dijalog, kritičku diskusiju i debatu i izražavanje različitih mišljenja. Sloboda medija je ključna za svaku demokratiju", poručio je Mekalister.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: