Poljska: Nacionalisti protestovali protiv zahteva za restituciju Jevrejima

Poljski nacionalisti protestovali su ispred američke ambasade u Varšavi zbog pritiska Amerika da Poljska obezbedi restituciju za Jevreje.

Izvor: Beta/AP

Subota, 11.05.2019.

23:26

Poljska: Nacionalisti protestovali protiv zahteva za restituciju Jevrejima
Foto: Tanjug/AP/Czarek Sokolowski

Oni su rekli da SAD nemaju prava da se mešaju u poljske stvari i da američka vlada stavlja "jevrejske interese" iznad interesa Poljske.

Nacionalisti navode da je Poljska bila velika žrtva nacističke Nemačke za vreme Drugog svetskog rata i da nije fer tražiti od Poljske da daje odštetu jevrejskim žrtvama kada Poljska nikad nije dobila odgovarajuće kompenzacije od Nemačke.

Među ekstremnodesničarskim političarima koji su predvodili marš bili su Januš Korvin Mike i Gžegož Braun koji su se udružili u ekstremnodesničarsku koaliciju za izbore za Evropski parlament.

Zaustavljanje traženja restitucije za Jevreje jedan je od njihovih prioriteta uz borbu protiv, kako oni kažu, "homopropagande".

Poljska je bila centar evropskog jevrejskog života pre holokausta a većina od 3,3 miliona poljskih Jevreja ubile su okupatorske snage nacističke Nemačke. Nemci su takođe progonili hrišćane Poljake, koji su ubijani u masakrima i koncentracionim logorima.

Mnogi Poljaci i danas smatraju da njihove patnje svet nije dovoljno priznao dok jesu patnje Jevreja u holokaustu, i često podležu nečemu što se naziva takmičenje u žrtvama, navodi AP.

Protest u Varšavi usmeren je protiv američkog zakona 447 o nadoknadi preživelima holokausta.

Predsednik SAD Donald Tramp potpisao ga je prošle godine i prema zakonu Stejt department treba da podnese izveštaj američkom Kongresu o tome dokle se došlo sa restitucijom jevrejske imovine ukradene ili oduzete za vreme holokausta u desetinama zemalja.

Demonstranti u Poljskoj kažu da bi plaćanje nadoknada uništilo poljsku privredu. Međutim jevrejske organizacije, posebno Svetska jevrejska organizacija za restituciju, traže kompenzacije za one koji su preživeli holokaust i njihove naslednike, smatrajući da je to deo pravde za stanovništvo koje je bilo podvrgnuto genocidu.

Poljska je jedina zemlja u EU koja nije usvojila zakone koji regulišu kompenzacije za ukradenu imovinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: