"Prodaje se kao okupljanje vernika, a zapravo je naricanje za propalom ustaškom para-državom"

Oko 150 antifašista iz Austrije, Hrvatske, Italije i Slovenije protestovalo je danas u austrijskom Blajburgu protiv najavljene komemoracije.

Izvor: B92

Subota, 11.05.2019.

15:10

Foto: EPA-EFE/ALEX HALADA

Komemoracija je posvećena stradalim pripadnicima kvinsliških, uglavnom ustaških, vojnika na kraju Drugog svetskog rata.

"Okupljanje na Blajburškom polju nije ništa drugo nego naricanje za propalom ustaškom para-državom, za pokretom i idejom koji su teško kompromitovali hrvatsko ime i za sobom ostavili krvavi trag", rekao je predsednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin, prenela je agencija Hina.

On je rekao da se ta manifestacija "prodaje kao okupljanje vernika koji žele da odaju počast nevino ubijenima posle završetka Drugog svetskog rata", budući da je među ubijenima bilo i civila, i dodao da u toj "prevari aktivno učestvuje i Katolička crkva u Hrvatskoj i hrvatska država".

"Svaka porodica ima pravo žaliti za svojim ubijenim članom, bez obzira na to ko je on bio i kako ga je snašla smrt. Ali ni jedna civilizovana evropska država nema pravo da učestvuje u komemoraciji propasti naci-fašizma. A blajburška okupljanja su, uz blagoslov crkve u Hrvatskoj, upravo to", rekao je Habulin.

Učesnici skupa na mesnom trgu u Blajburgu tražili su od austrijske vlade da poštuje ustav i evropsku politiku borbe protiv fašizma i neofašizma, te da zabrani skup koji je u organizaciji nevladinog udruženja, Počasnog blajburškog voda i pod pokroviteljstvom Sabora Hrvatske, najavljen za 18. maja.

Kako je navela Hina, protiv skupa na Blajburgu govorili su i Maria Pajnogač iz Sindikata GPA-đp iz Blajburga, član državnog sekretarijata Sveitalijanskog udruženja partizana Italije Klaudio Maderloni, predstavnik Međunarodne federacije boračkih udruženja Franc Vakung, potpredsednik Saveza udruženja boraca za vrednosti NOB Republike Slovenije Marjan Križman i sekretar Saveza koruških partizana Andrej Mohar.

Okupljeni su nosili transparente među kojima i "Zabraniti okupljanje ustaša i fašista u Koruškoj" i "Ustaše i četnici, zajedno ste bežali".

Udruženje Počasni blajburški vod, uz pokroviteljstvo Sabora Hrvatske, tradicionalno u maju organizuje komemoraciju za vojnike pronacističke Nezavisne Države Hrvatske i civile koji su 1945. hteli da se predaju savezničkim snagama, ali ih je britanska vojska izručila jugoslovenskoj. ;

Sabor nije bio pokrovitelj jedino u vreme vlade levog centra od 2012. do 2015.

Ove godine skup je najavljen za 18. maj, ali je, za razliku od ranijih godina, koruška Katolička crkva odbila molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanje mise na Lojbaškom polju pored Blajburga zbog toga što je ta misa "politički instrumentalizovana" i predstavlja "deo političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju istorije". To znači da misu, koja se smatra centralnim događajem skupa, neće moći voditi biskupi, što je izazvalo oštre kritike hrvatskih biskupa.

Od prošle godine austrijska policija strogo kažnjava učesnike koji imaju ustaške i nacističke simbole, a od marta ove godine u Austriji je na snazi i zabrana isticanja ustaških simbola.

Zbog toga su organizatori poslednjih dana upozoravali one koji planiraju da dođu na komemoraciju da se striktno pridržavaju austrijskih zakona, jer bi u protivnom, policija mogla da prekine skup.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: