"Besmrtni puk se održava u čast pobednika, ne da bi se zveckalo sabljama"

Manifestacije kao što je marš "Besmrtnog puka" organizujemo da bismo odali počast pobednicima, ali ne i da bismo uplašili bilo koga, rekao je Vladimir Putin.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.05.2019.

17:29

Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

"Ovakve povorke i marševi se ne održavaju da bi se zveckalo sabljama i da bismo plašili druge. To se čini u čast pobednika. Nudimo im ove znake ljubavi, tako da se ništa slično ne ponovi ni u našoj istoriji ni u istoriji čovečanstva", istakao je ruski predsednik u intervjuu za Prvi kanal.

"Mislim da je to dobra tradicija koja pokazuje prirodu i Rusa i svih etničkih grupa koje žive u Rusiji", rekao Putin nakon što je učestvovao na maršu na Crvenom trgu, prenosi Taš.

On je dodao da ga ne iznenađuje to koliko se zemalja pridružilo održavanju marša "Besmrtnog puka".

"Nisam bio iznenađen. Uprkos trenutnim komplikovanim odnosima među državama, na primer sa Velikom Britanijom, veterani su i dalje u kontaktu. Oni shvataju šta znači zajednička pobeda nad fašizmom. Oni cene vrednost prijateljstva i interakcije. To je dobar primer za nas", istakao je Putin.

Predsednik Rusije učestvovao je danas u Moskvi u maršu Besmrtnog puka, u spomen na one koji su se borili i dali život tokom Velikog otadžbinskog rata protiv nacističke Nemačke od 1941. do 1945. godine.

Putin je na maršu Besmrtnog puka na Crvenom trgu nosio sliku svog oca.

Ruski predsednik je u više navrata ukazao na važnost ove manifestacije i na potrebu da se sačuva sećanje na Veliki otadžbinski rat, podseća Taš.

Za Putina, kao i za većinu Rusa, Veliki otadžbinski rat je i deo njegove porodične istorije.

Njegov otac, Vladimir Spiridonović Putin, otišao je odmah po izbijanju rata na front, gde se borio i bio teško ranjen u blizini opkoljenog Lenjingrada.

Šef ruske države takođe se često seća svoje majke Marije Ivanovne, koja je preživela opsadu Lenjingrada i svog starijeg brata koji je umro od difterije 1942. godine.

Vladimir Putin je rođen sedam godina posle pobede nad nacistima u Drugom svetskom ratu.
Foto: EPA-EFE/SERGEI CHIRIKOV
Marš "Besmrtnog puka" prvi put je održan u Tjumenj u zapadnom Sibiru 2007. godine, a manifestacija se prvobitno zvala "Parada pobednika".

Dobila je svoje današnje ime 2012. godine u Tomsku, a sledeće godine je održana u 120 gradova.

Do danas se manifestacija proširila i izvan Rusije.

Ove godine joj se pridružilo više od 500 gradova u više od 100 zemalja.

Ove godine na maršu Besmrtnog puka u Moskvi učestvovalo je oko milion ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: