Parada pobede: Rusi predstavili "Armatu", "terminatora", "trijumf" VIDEO/FOTO

Na Crvenom trgu u Moskvi održana je vojna parada povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.05.2019.

09:14

Parada pobede: Rusi predstavili
Foto: Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

Otkucajima sa Spaske kule na Crvenom trgu počela je 74. parada. Smotru svih jedinica je izvršio ministar odbrane Sergej Šojgu, koji je zatim predao raport predsedsedniku Vladimiru Putinu.

Putin je održao govor i tradicionalnim pozdravom "Ura, ura, ura!" označio je početak vojne parade.

Predsednik Putin čestitao je Dan pobede, dan, kako je rekao, našeg ponosa, tuge i bezgranične zahvalnosti zaštitnicama otadžbine koji su razbili nacizam.

"Oni su ratovali, trudili se, prošli su nadljudska iskušenja i stajali na strašnom mestu borbe kada je trebalo. Dali su sve što je potrebno i dobili su tu pobedu", poručio je Putin na početku tradicionalne vojne parade, koja se svake godine održava na Crvenom trgu u Moskvi.

Putin je pozvao međunarodnu zajednicu na stvaranje jedinstvenog mehanizma bezbednosti u borbi protiv terorizma, neonacizma i ekstremizma.

Govoreći na vojnoj paradi na Crvenom trgu povodom 9. maja, Dana pobede, Putin je kazao da je Rusija spremna na saradnju sa svima koji su spremni da se istinski bore protiv tih pretnji.

"Rusija je otvorena za saradnju sa svima ko je na delu spreman da se bori protiv terorizma, neonacizma i ekstremizma. Kolektivni otpor nosiocima ;smrtonosnih ideja ponovo ima veliki značaj. Mi pozivamo sve zemlje da shvate našu zajedničku odgovornost za stvaranje efikasnog, jednakog za sve, sistema bezbednosti", rekao je Putin.

On je poručio da Rusija radi i da će raditi sve što je neophodno da "obezbedi visoku bojevu sposobnost svojih oružanih snaga i odbrambeni potencijal najvišeg nivoa".

Ruski predsednik je kritikovao "niz država" koje su potpomogle naciste, što u današnje vreme namerno izvrću istorijske činjenice.

Parada je počela defileom vojnih jedinica, a zatim je usledila parada jedinica mehanizovane kolone.

Prvi je prošao simbol pobede – tenk T-34 u pratnji četvorotočkaša sa obeležjima sa 10 frontova Velikog otadžbinskog rata.

Na čelu kolone savremene tehnike Oružanih snaga Rusije nalazi se višenamensko oklopno vozilo „tajfun 4h4“ i „tigar - M“ sa protivtenkovskim kompleksom „kornet“ i sistemom „arbalet“.

Za vreme realizacije specijalnih i humanitarnih zadataka u Siriji oklopna vozila su pokazala svoju visoku primenu.
Foto: Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko
Na Crveni trg je izašla kolona borbenih vozila pešadije, koja su namenjena za pružanje vatrene podrške motorizovanim jedinicama.

U sastavu paradne jedinice nalazi se nova generacija teških borbenih vozila „Kurganjec-25“ i osnovno borbeno vozilo pešadije BMP-3, modernizovani oklopni transporter BTR-82A. Karakteristike BTR-82A omogućavaju njegovu primenu u različitim rodovima vojske, uključujući desantnu i izviđačku.

Crvenim trgom prošla paradna jedinica 106. gardijske vazdušno-desantne tulske divizije „Kutuzov“ BMD-4M i BTR-MDM.

Crvenim trgom prošla je paradna jedinica savremene generacije ruske oklopne tehnike – tenkovi T-14 „Armata“, glavni borbeni tenk T-72V3 i vozilo za logistiku „terminator“.Na Crvenom trgu se pojavljuje kolona sastavljena od oklopnih automobila „tajfun K“ i „tajfun U“ u pratnji „tigra M“ i „arbaleta“.

Na Crveni trg izašla je mehanizovana kolona Nacionalne garde Rusije, sastavljena od oklopnih automobila „tigar“, „patrol“ i „ural“. Automobili su namenjeni za ispunjavanje zadataka specijalnih jedinica u bilo kojim klimatskim uslovima.Na Crvenom trgu je kolona raketnih sistema S-400 „trijumf“. Kompleks „trijumf“ je u stanju da obara ne samo sva sredstva vazdušno-kosmičkog napada koja postoje u naoružanju potencijalnog protivnika, nego i ona koja su u fazi razvoja.

Na Crveni trg izašli su autonomni lansirni uređaji raketnog kompleksa „Jars“ u pratnji automobila „tigar“.

Na začelju paradnog stroja bojne tehnike je pešadijsko borbeno vozilo „bumerang" sa zastavama Oružanih snaga Ruske Federacije.

Uz muziku marša „Oproštaj od Slovenki“ ruski vojnici napuštaju Crveni trg.

Parada je završena nakon jednoga sata.
Foto: Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko
Na ovogodišnjoj paradi učestvovalo je 13.000 vojnika, više od 130 komada najmodernijeg naoružanja.

Unazad godinu dana vežbalo se za ovu paradu.

Parade pobede u Moskvi održavaju se po istom modelu kao prva parada koja je održana 1945. nešto više od mesec dana pošto je Nemačka kapitulirala.

Tom paradom, koja je i najveći događaj održan na Crvenom trgu, proslavljena je kapitulacija Nemačke.

U toj paradi je učestvovalo 40.000 vojnika, 1.850 vojnih oružja i oruđa i trajala je dva sata.

Paradu je tada pripremio maršal Rokosovski, a komandovao general Žukov koji je i formalno primio kapitulaciju Nemačke.

Parada je održana po Staljinovoj naredbi.
Foto: Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko
Foto: Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko
Foto: Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: