Kako je Bijenale u Veneciji iskorišćeno za političku manipulaciju Prištine

Učešće na 58. Međunarodnoj izložbi savremene umetnosti u Veneciji Priština je iskoristila za političku manipulaciju.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 09.05.2019.

21:05

Kako je Bijenale u Veneciji iskorišćeno za političku manipulaciju Prištine
Foto: EPA-EFE/ANDREA MEROLA

Postavila je tri velika video-bima na kojima se emituju intervjui sa četvoro Albanaca koje su, kao decu tokom rata na Kosovu, fotografisali strani foto-reporteri.

Polazište za izložbu kosovskog umetnika Albana Muje bile su fotografije dece izbeglica snimljene tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. koje su, kako stoji ističe na tabli na samom ulazu na izložbu, postale sinonim za rat, traumu, bol, a globalno su vidljive zahvaljujući medijima.

Dvadeset godina kasnije Muja je pronašao tu decu, sada odrasle ljude, koji u govore o tome kako su te fotografije uticale na njihove živote i pominju priče koje su slušali ili kojih se sećaju iz tog perioda.

Sam autor u katalogu izložbe objašnjava da mu je cilj bio da pokaže kako se kolektivna trauma i bol prenose na nove generacije, šta je ostalo od te patnje i kako se to odražava na generacije koje su nasledile te priče ne iskusivši ih neposredno.

"U tom smislu sam se svakako dotakao i političkog procesa i dao jednu interpretaciju iskustva rata i kolektivne patnje koja ga prati", objasnio je Muja i dodao da on svoj rad ne vidi kao politički projekat, već duboko ljudski.

U zvaničnom programu Bijenala u Veneciji izložba Prištine vodi se kao paviljon Republike Kosovo, bez zvezdice ili bilo kakvih ograda.

Izložba “Porodični album” jedna je od 90 nacionalnih postavki na Bijenalu, koje se održava od 11. maja do 24. novembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: