Obeležen Dan pobede u Beogradu: Moramo se prisetiti ideala prošlosti FOTO

Beograd -- Polaganjem venaca, svečanim maršom "Besmrtni puk" i koncertom na platou ispred Skupštine grada Beograda obeležen je Dan pobede nad fašizmom, 9. maj.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

"Besmrtni puk", u kojem su učestovali brojni građani i predstavnici republičke i gradske vlasti, kao i gosti iz Rusije, kretao se od Spomen-groblja oslobodiocima Beograda, Ruzveltovom ulicom i Bulevarom kralja Aleksandra do Skupštine grada Beograda, gde je održan svečani koncert.

Koncert je organizovao Ruski dom iz Beograda, uz podršku Grada Beograda i Vlade Grada Moskve, a nastupili su ruski i srpski umetnici i ansambli.

Pre početka koncerta, okupljenima su se obratili ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, ministar za rad Zoran Ðorđević, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Popović je rekao da se na današnji dan moramo prisetiti ideja zbog kojih su naši preci, nadljudskom hrabrošću i nepokolebljivošću, bili spremni da bespogovorno, u ratu žrtvuju svoje živote.

"Moramo se prisetiti tih ideala prošlosti, jer na njima je zasnovana i naša sadašnjost i budućnost", rekao je Popović i istakao da su ti ideali sloboda i nezavisna otadžbina.

Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin je okupljenima čestitao Dan pobede i istakao da je poznato da su Srbi i Rusi braća.

"Ali, mi smo i braća po oružju. Ovo je dan kada treba da pamtimo svakog srpskog i ruskog heroja, od maršala do vojnika", poručio je Čepurin.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Zamenik gradonačelnik Goran Vesić se, u ime Grada Beograda, zahvalio prijateljima iz Rusije koji su došli da zajedno sa građanima Srbije proslave pobedu nad fašizmom.

"Ako ima naroda koji sa punim pravom slave pobedu nad fašizmom, onda su to ruski i srpski narod. Podneli smo najveće žrtve, proporcionalno broju stanovnika, i bili na pravoj strani čovečanstva", istakao je Vesić.

On je dodao da je današnji dan prilika da se zahvalimo i Crvenoj armiji na učešću u oslobođenju Beograda 20. oktobra 1944. godine.

"Nikada nećemo zaboraviti da je 1.000 Crvenoarmejaca i skoro 3.000 pripadnika NOB-a dalo život da Beograd bude slobodan", rekao je Vesić.

On je istakao da marš "Besmrtni puk" treba da podseti na pretke koji su dali život u borbi protiv fašizma, da podseća buduće generacije šta je fašizam i da bude brana revizije istorije.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Svečani marš "Besmrtnog puka" počeo je oko 17 sati ispred Spomen-parka oslobodiocima Beograda, gde su prvo položeni venci.

Kolona se kretala Ruzveltovom ulicom i Bulevarom kralja Aleksandra ka Skupštini Beograda ispred koje je održan svečani koncert, koji organizuje Ruski dom iz Beograda uz podršku Grada Beograda i Vlade Grada Moskve.

U povorci su bili mnogobrojni građani, a među njima su bili i potomci nastradalih koji su uprkos kiši nosili fotografije svojih predaka, srpske i ruske zastave.

Nakon koncerta, na kojem su nastupili ruski i srpski umetnici i ansambli, na platou ispred Skupštine grada priređena je besplatna projekcija ruskog filma "Balkanska međa" u kojem glavnu ulogu igra srpski glumac Miloš Biković.

U delu gde se marš odvija saobraćaj je bio obustavljen, a građani su pozdravljali učesnike i fotografisali ih.

Povorku predvodi udruženje motociklista "Noćni vukovi", a u prvom redu su ministar za inovacije i tehnološki razvoja Nenad Popović, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, šef odbora za spoljne poslove ruskog Saveta federacije Konstantnin Kosačov i Valerij Rjazanski, ministar za rad Zoran Ðorđević, direktor kancelarije za KiM Marko Ðurić...

Ovo je četvrti put da se u Beogradu održava svečani marš "Besmrtnog puka" povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

strana 1 od 129 idi na stranu