"Dosta mi je da slušam šta Hašim hoće, a šta neće. Ti, Hašime, zavisiš od nas" VIDEO

"Ti, Hašime, zavisiš od nas. Neće to tako da ide, molim te da mi razgovaramo, a ne da ti govoriš šta hoćeš, a šta nećeš."

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Printscreen Tanjug video
Foto: Tanjug/Printscreen Tanjug video

To je rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju na zajedničkom sastanku, u okviru Samita Brdo-Brioni u Tirani.

Vučić je, kako prenosi Blic, ukazao da on nikada nije govorio ni o kakvim modelima za Kosovo, već o postizanju dogovora, osvrćući se na nastupe Hašima Tačija u poslednje vreme, u kojima neprestano ponavlja da tri opštine sa juga Srbije treba pripojiti tzv. Kosovu.

"Dosta mi je da slušam šta Hašim hoće, a šta neće. Ti, Hašime, zavisiš od nas. Neće to tako da ide. Molim te da razgovaramo, a ne da ti govoriš šta hoćeš, a šta nećeš. Hoćeš ja da ti kažem šta ja neću?", upitao je Vučić i dodao:

"Koja će to Amerika da vas ugura u međunarodne institucije? Probao si sa Kolindom (Grabar Kitarović), Borutom (Pahorom).. nisi uspeo. Jesi li to sam smislio ili ti je neko pomogao?"

On je ponovio da nikada nije govorio o rešenjima, već o postizanju dogovora: "Ako može - super, ako ne, preživećemo".

Vučić je Tačiju poručio i da ne pominje Republiku Srpsku "bez preke potrebe":

"Znam zašto to govoriš - jer Amerikanci neće RS. Ja mogu da kažem da ja tebi ne dam da formiraš RS u Srbiji, a to je Kosovo", rekao je predsednik Vučić.

Mnoga teška rešenja je "izgurao" i moli, kaže, da se urazume.

"Zamisli da sam ja govorio ono što ste ti i (Edi) Rama juče u Tirani? Ili Kolinda danas? O ujedinjenju. Samo malo stanite, sve razumem, ali stanite. Ako dođemo do rešenja - super, ako ne, valjda ćemo imati pameti da sačuvamo mir", poručio je Vučić.

Vučić je izjavio, povodom najave Hašima Tačija da će ubuduće na svim skupovima tražiti od Srbije priznavanje Kosova plus tri opštine sa juga Srbije, da od toga nema ništa.

"Da vam ja odmah kažem - pustite to, ljudi, ništa nema od toga. Niti su oni tako jaki, niti je Srbija tako slaba", rekao je Vučić novinarima.

Upitan šta na to kaže šefica evropske diplomatije, Vučić kaže da su oni vrlo nezadovoljni tim i da to ne mogu da razumeju.

"Nikad ne volim da se previše busam u prsa. Naša pozicija je teška i treba da razmišljamo o našoj poziciji, kako da gradimo mir i kako da unapredjujemo našu ekonomiju...", dodao je Vučić.

Kaže i da se juče čak u razgovoru sa Miloradom Dodikom u Tirani našalio povodom pretenzija Albanaca na tri opštine na jugu Srbije rekavši, ironično, zašto samo tri opštine traže.

"Što ne tražite još nešto, malo vam je to."

Ističe da je tokom posete u Sijarinskoj banji video svu nervozu u albanskim medijima, jer je rekao da pripada Medveđi i da ćemo tu najveća ulaganja da pravimo.

"Tad je krenula opšta histerija na svim albanskim medijima protiv mene", zaključio je on.

"KiM se tiče Srba i Albanaca, šta tu ima Island ili Malta"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je bolje da se u regionu govori otvoreno, bez rukavica, ali u miru.

Na pitanje novinara, posle samita Procesa Brdo-Brioni koji je okupio lidere regiona, koliko realno tog dijaloga medju susedima ima, Vučić je odgovorio:

"Pa, evo, danas smo razgovarali. Bolje da razgovaramo ovako - oštro, kao što je rekao Dodik, otvorenih karata, bez rukavica. Uvek je to poštenije nego kad jedni drugima gladimo ruku, a ispod ruke držimo oružje. Mnogo je bolje da imamo ovakve razgovore - teške, otvorene, neprijatne, ali da sve to radimo u miru i da dobro razumemo svi da nam je očuvanje stabilnosti od suštinskog značaja i interesa."

Dodao je da su pogrešna očekivanja da će dijalog biti lak, kada se sve ovo vidi i čuje.

"Tu nema mogućnosti za lak dijalog", zaključio je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je u Tirani da kosovski problem ne može da se reši bez Srbije, da je to problem između Srba i Albanaca i da nikakvom rešenju ne vode, niti mogu da vode skupovi na koje se pozivaju i oni kojih se to uopšte ne tiče.

"Što vi pozivate petsto njih svaki put kada se nešto tiče Srba i Albanaca? Šta briga onog na Islandu i na Malti kako ćemo mi da rešimo problem? Pozivate i pravite teatar od svega da biste našli deset svojih koji će da kažu da se sa nečim ne slažu da bi imali apsolutno neslaganje po svim pitanjima. I šta ćemo sad?", rekao je Vučić novinarima posle plenarne sednice Samita Procesa Brdo-Brioni.

Sve to preneo je, kaže, brojnim sagovornicima, uključujući i učesnike današnjeg sastanka i ponovio da im je rekao da sad vide kako će rešiti kosovski problem.

Zato ni posle ovog sastanka, kaže, Beograd i Priština nisu bliži rešenju.

"Mnoge zemjle u Evropi i u svetu nam drže lekcije. Oni su tu zbog svojih interesa i svojih unutrašnjih razloga. Nema problema, i danas sam im rekao, ajde da vidim sad kako ćete da rešite, pošto da ne može da se reši bez Srbije", rekao je Vučić.

"To sam rekao i Tačiju, i u jednom trenutku sam mu rekao, 'je l' si to sam smislio ili ti je neko pomogao'. Ljudi, šta vam je, bre? Ti nećeš ovo, ti nećeš ono, ja neću ništa od toga i šta sad?", preneo je Vučić.

On, međutim, ističe da to nije ni dobro, ni pametno, ni za jedne ni za druge.

"Mi moramo da pronalazimo rešenje. Srbi i Albanci će u narednih 200 godina biti dva najveća naroda na Zapadnom Balkanu. Ako nećemo da uredimo odnose za narednih 200 godina, onda je to vrlo loše za sve nas", kaže predsednik Vučić.

Kako kaže, najlakše je da se nađe razlog da budete protiv nečega, jer protiv nečega biti - ništa lakše.

Vučić je rekao da je i posle današnjeg sastanka jasno da ne idemo u mirnije i lakše vode, da slede "vunena vremena", ali da nema sile koja će naterati Srbiju da ide protiv sopstvenih interesa.

On je zadovoljan što se otvoreno govorilo.

Vučić je preneo novinarima da su teme bile regionalna stabilnost i očuvanje mira.

"Svako je iznosio svoje ideje i videlo se, otprilike, koliko ima svakovrsnih sukoba, ne samo na Zapadnom Balkanu, već i nešto šire. Ja sam zadovoljan što smo otvoreno govorili", rekao je Vučić.

Predsednik je konstatovao da mu je danas bilo lakše, zbog prisustva predsedavajućeg i sprskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, jes su mogli ledja uz ledja da štite Srbiju i RS, što su i činili, na otvoreniji i relaksiraniji način nego što je uobičajeno.

Kako je rekao, mnogi nisu naučili da Srbija otvoreno, svakako promišljeno, ali relaksirano govori o svemu, već su ljudi iz Prištine, koji su kao kod kuće, osetili da je trenutak da govore o tome da neće Republiku Srpsku na KiM, niti dve Nemačke, već da hoće Ameriku...

"Ja sam im rekao - ne vredi, možete da pozovete i Kolindu Grabar Kitarović, i Boruta Pahora i Andžeja Dudu, i Amerikance... to je pitanje odnosa Srba i Albanaca i mi to moramo da rešimo", rekao je Vučić.

Predsednik je naglasio da nema sile koja može Srbiju da natera da se ponaša suprotno svojim državnim i nacionalnim interesima.

"Rekao sam im - uzmite se u pamet, morate da vodite dijalog, jer to nije pozorište u kojem govorite za svoju javnost i pričate bajke o nacionalnom ujedinjavajnju", istakao je Vučić.

Prema njegovim rečima, očigledno je da ulazimo u tešku fazu, jer je objektivno da će nam biti sve teže.

Preneo je i da su se ispoljile brojne tenzije u BiH, te ukazao da je Dodik štitio interese RS i srpskog naroda, poštujući integritet BiH.

"Naše je da nastavimo da radimo", rekao je Vučić.

"Nije lak i jednostavan dan, jasno je da ne idemo u mirnije i lakše vode, ali šta da radite... Nekada dođu ta teža i, što bi rekao Gojko Đogo, vunena vremena", rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 159 idi na stranu