Saradnja sa Beogradom, ali i rezolucija o zločinima?

Komisija Skupštine Kosova za izradu rezolucije o "osudi genocida režima Srbije na Kosovu" usvojila je nacrt rezolucije koji će biti predložen parlamentu.

Izvor: B92

Utorak, 07.05.2019.

17:04

Saradnja sa Beogradom, ali i rezolucija o zločinima?
Foto: EPA/VALDRIN XHEMA

Kako su preneli prištinski mediji, predsednik te ad hok komisije i šef poslanika Socijaldemokratske inicijative Bilalj Šerifi je nakon formiranja komisije rekao da će osnov za izradu rezolucije biti rezolucija Evropskog parlamenta za Srebrenicu.

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji juče je i formalno započeo procedure osnivanja međunarodnog tribunala za zločine koje je, kako je rekao, Srbija počinila na Kosovu.

Veselji je, u prisustvu predstavnika nestalih, organizacije ratnih uduženja, Ministarstva pravde, šefova parlamentarnih grupa i civilnog društva, u Skupštini Kosova rekao da nije suđeno srpskim zločincima koji su odgovorni za hiljade žrtava na Kosovu, dodajući da će svi oni biti pohapšeni i izvedeni pred lice pravde.

"Zločini koji su genocidni, na stotine masakara srpske vojske i policije. Desetine hiljada ubijenih civila, žena i dece, 20.000 silovanih žena, million izbeglih Albanaca koji su proterani sa Kosova. Progon koji je bio sličan Holokaustu. Za ova ubistva i masakre 20 godina nakon rata nikom nije suđeno. Haški tribunal je samo polovično doneo pravdu Kosovu. Međunarodna pravda na Kosovu je totalno posustala, a nažalost ni mi sami nismo učinili koliko je potrebno da dokumentujemo te zločine", rekao je Veselji.

Prema njegovim rečima, Kosovo traži pravdu za svoje ubijene, masakrirane i silovane.

"Kosovo ne prihvata ćutanje i negiranje. Ova pravda će biti zadovoljena. Srbija će odgovarati za sve ove žrtve. Naša poruka za zločince i one koji negiraju zločine, kukavice koje su danas slobodne u Srbiji, bićete uhapšeni. Činili ste zločine jer ste kukavice. Bojali ste se sukoba sa Oslobodilačkom vojskom Kosova, pa ste napadali civile. Naći ćemo vas", rekao je Veselji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: