Pilot iz aviona smrti otkrio šta se dešavalo svega nekoliko trenutaka pre nesreće

Moskva -- Samo 37 putnika je preživelo stravičnu avionsku nesreću u Moskvi.

Izvor: B92, Večernji.hr
Podeli
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Pročitajte i:

Objavljeni jezivi snimci unutrašnjosti: Šta je ostalo od ruskog aviona posle požara VIDEO

Razlog pada ruskog aviona: Više verzija u opticaju

Smatra se da su ostali poginuli zbog toksičnog dima koji je ispunio trup aviona.

“Većina putnika koji nisu uspeli da na vreme pobegnu iz aviona su se ugušila u dimu”, rekao je izvor za Tas.

“Detaljan izveštaj će biti dostupan nakon forenzičkog istraživanja. U ovom trenutku možemo samo zaključiti da su se ugušili”, dodao je izvor.

Nesreća se dogodila na moskovskom aerodromu kada se avion SU-1492 sa 73 putnika i petoro članova posade zapalio po prisilnom sletanju nedugo nakon poletanja. Uz 41 poginulu osobu, hospitalizovano je još devetoro ljudi. Troje je zadobilo teške povrede, a ostali su nešto lakše povređeni.

Pilot Aeroflotovg aviona koji je leteo za Murmansk potvrdio je da je trup aviona nakon uzletanja pogodila munja te su tada prešli na ručno upravljanje. Zbog udara su pukle veze s kontrolom leta, ali posada je uspela da uspostavi vezu na frekvenciji u slučaju nužde, prenosi Neva.Today.

“Kontrolori leta su nam pomogli, oni su nas navodili na pistu. Brzina nije bila prevelika, bila je to normalna brzina za sletanje”, opisao je situaciju pilot.

Po njegovim rečima, požar je buknuo nakon sletanja, u vazduhu ga nije bilo. Jedan od razloga mogli su biti i puni rezervoari za gorivo.

Ranije je istražni tim definisao glavne moguće razloge za nesreću: nedovoljno iskustvo pilota, kontrolora leta i radnika koji su vršili tehnički nadzor aviona; neispravnost aviona; nepovoljni vremenski uslovi.

strana 1 od 417 idi na stranu