Migranti napadaju građane Sarajeva, policija nemoćna

Proteklih dana u Kantonu Sarajevo migranti su u nekoliko navrata napadali i pljačkali građane.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.05.2019.

13:45

Migranti napadaju građane Sarajeva, policija nemoćna
Foto: EPA-EFE/Sascha Steinbach

Vršilac dužnosti komesara MUP-a KS Milorad Bašić za Klix.ba navodi da policija radi sve da otkrije napadače, ali je problem što migranti ne žele da sarađuju sa njima.

Najveću pažnju i osude javnosti privukao je slučaj mladića koji je pre nekoliko dana završio na operaciji nakon što su mu migranti razbili lobanju prilikom pokušaja razbojništva u blizini Železničke stanice.

Iako je ovaj 17-godišnjak, kako je kazao njegov otac, detaljno opisao migrante koji su ga napali, sarajevska policija još ih nije identifikovala. Slično je i sa ostalim slučajevima napada migranata na građane Sarajeva koji su se desili u proteklom periodu.

"Voleo bih da vam mogu reći da smo identifikovali napadače. Intenzivno radimo na tome. Potez od Železničke stanice do tunela je takav kakav je. Malo gde možemo doći do nekih videozapisa. Zaista razumemo građane i možemo reći da povodom ovih slučajeva imamo reakciju u operativno-istražiteljskom smislu, ali smo i pojačali prisustvo policije na lokacijama gde se okupljaju migranti", rekao je Bašić.

Najveću migrantsku koncentraciju imamo u Hadžićima, u blizini centra za smeštaj migranata u mestu Ušivak. Dalje se okupljaju na području Starog grada gde se kreću čaršijom, a treća lokacija je Železnička stanica odakle pokušavaju pronaći modus da uđu u autobuse i vozove te putuju prema Krajini jer njihov krajnji cilj nije BiH. Najviše se pokušavaju dočepati Hrvatske i Slovenije gde su već u Evropskoj uniji bez prepreka", naveo je Bašić.

MUP KS kreirao je akcioni plan vezan za migrante kroz koji je naložio svim policijskim upravama da naprave operativne planove koje moraju modifikovati prema trendovima koji su izraženi na njihovom prostoru te u tom smislu i delovati.

"Jedina zakonska obaveza i jedino ono što mi možemo da uradimo prema migrantima jeste preventivno delovanje kako bismo ih pokušali sprečiti da naprave krivično delo ili prekršaj te ukoliko urade nešto od toga, raditi na njihovoj identifikaciji, lišavanju slobode i procesuiranju", rekao je Bašić.

"Međutim, osnovni problem leži u činjenici da oni neće sarađivati s policijom. Vrlo često se i oni međusobno sukobljavaju pa su onda kako izvršioci, tako i žrtve krivičnih dela. Često ih hapsimo i radimo s njima, ali tu nailazimo na poteškoće. Oni ne žele da se sporazumeju sa nama i odjednom zaborave engleski, nemački i francuski i sve druge bliske jezike. Govore jezicima za koje naš sistem pravosuđa nema zvanične tumače i tu nastaju problemi", ističe v. d. komesara.

U Kantonu Sarajevo je pojačano prisustvo migranata od marta 2018. godine. Oni su od tada do kraja januara 2019. izvršili 58 krivičnih dela od kojih je 70 posto rasvetljeno. Napravili su 10 razbojništava, i to sedam prema državljanima BiH, a tri prema drugim migrantima.

Bašić kaže kako se migrantima, bez obzira na bilo kakvu statistiku, ne može osporiti sloboda kretanja po gradu. Na pitanje da li se građani mogu osećati sigurno, Bašić odgovara da je sigurnost individualan osećaj.

"Sa policijskog aspekta definitivno jesmo. Kao u svakom glavnom gradu, i u Sarajevu imamo enormno puno potencijalnih meta za izvršioce krivičnih dela, pa i migrante kao takve", smatra Bašić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: