Severna Koreja smanjila obroke zbog slabe žetve

Severna Koreja smanjila je dnevno sledovanje hrane po stanovniku na najniži nivo i možda će, bez humanitarne pomoći, morati obroke još da smanjuje.

Izvor: Blic/Srna

Subota, 04.05.2019.

08:54

Severna Koreja smanjila obroke zbog slabe žetve
Foto: EPA/JEON HEON-KYUN

Prema procenama Svetskog programa za hranu i Organizacije za hranu i poljoprivredu, oko 10,1 milion stanovnika Severne Koreje ili njih 40 odsto pati od većeg nedostatka hrane nakon najslabije žetve u protekloj deceniji.

Stručnjaci iz dve UN organizacije putovali su u Severnu Koreju u aprilu ove i u novembru prošle godine kako bi izneli procenu.

Timovi su utvrdili da je državni sistem distribucije hrane od januara bio primoran da smanji dnevne obroke na 300 grama po osobi. U istom periodu prošle godine davano je 380 grama.

Brojne porodice uzimaju vrlo malo proteina i veći deo godine žive samo od riže i kupusa.

"Ovo izaziva zabrinutost, jer su brojne zajednice već ugrožene i dalja smanjenja već minimalnih obroka mogu ih dovesti do još veće krize", rekao je vođa misije Nikola Bido.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: