"Odmah sam rekao i Merkelovoj i Makronu - znam ljude, znam im mentalitet"

Predsednik Aleksandar Vučić kaže da Priština neće da ukine takse, ne zato što je sama "čvrsta" u tome, već što je "čvrst" neko ko im je za to dao zeleno svetlo.

Izvor: B92

Petak, 03.05.2019.

12:55

Foto: EPA-EFE/Robert Ghement

To je, kaže, u Berlinu odmah rekao i kancelarki Merkel i francuskom predsedniku Makronu - da Priština neće popustiti, "ne zato što su čvrsti, već zato što je neko drugi, ko im je tako rekao, čvrst".

"Oni nisu verovali... Kako da odbiješ Francusku, Nemačku? Nemoguće. Rekao sam - znam ljude, znam im mentalitet i znam koliko snažne sile mogu da stoje iza njih", preneo je predsednik Vučić novinarima u Obrenovcu.

Dodao je i da je očekivao da na sastanku u Berlinu bude napada na Srbiju, ali da tako organizovan napad na našu zemlju, kakav se dogodio, ipak nije očekivao.

"Kad sam pitao Denisa Zvizdića da li saopštava svoj stav ili stav BIH - nije mogao ništa da mi odgovori", kaže Vučić.

Dodaje da tu nema ničeg drugog osim mržnje prema Republici Srpskoj, koja izbija iz svega, želje Zvizdića da se dodvori Merkelovoj i nekim drugima koji su protiv promene granica, tj. protiv toga da Kosovo ne bude na celini teritorije nezavisno.

"Kad ih pitate - jeste li za ove granice ili one, za granice Kosova koje priznaje Španija ili Italija - nema odgovora. I onda vidite sve licemerje, kao i u našoj javnosti. Samo neće da kažu ljudima, ovi koji su protiv komprimisnih granica i svega drugog, neće da kažu ljudima da su u stvari za nezavisno Kosovo na celini teritorije nezavisnog Kosova. I to je radio sve vreme. Naravno da sam reagovao i po pitanju RS", kaže Vučić.

Takođe, rekao je da Hašim Tači nije na sastanku ponovio stav o pripajanju Prešveske doline.

"Nije on to tamo ni pomenuo", kaže.

Misli da je sve "protivnike" Srbije naša delegacija pobedila ozbiljnošću, odgovornošću i argumentima.

"Makron je na kraju nedvosmisleno rekao Haradinaju da je bilo dosta problema koje su prouzrokovali i da nema više slušanja o njihovim daljim zahtevima. A oni su se držali kao pijan plota, svi oni, njih četiri, rečenice da Srbija mora da prizna nezavisno Kosovo. Pitao sam - 'ima li još nesto, još neka želja'", kaže Vučić.

Kako kaže, oni su to govorili da bi posle sastanka mogli da kažu da su to tražili, ali da je to za unutrašnju upotrebu.

"Niti ko to ozbiljno shvata, niti misli da je moguće, što sam im nedvosmisleno stavio do znanja. To je za domaću upotrebu i tužno je kad za domaću upotrebu morate da se bavite tom vrstom međunarodne politike i da se tako ponašate pred stranim predstavnicima", zaključio je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: