Venecuela: Sud izdao nalog za hapšenje Lopesa

Vrhovni sud Venecuele izdao je nalog za hapšenje istaknutog opozicionog aktiviste Leopolda Lopesa koji se sklonio u Ambasadu Španije u Karakasu.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.05.2019.

22:10

Venecuela: Sud izdao nalog za hapšenje Lopesa
Foto: EPA-EFE/Rayner Pena

Nalog je izdat pošto se Lopes pridružio pokušaju zbacivanja socijalističkog predsednika zemlje Nikolasa Madura.

Sud je naložio policiji da uhapsi Lopesa zbog kršenja uslova kućnog pritvora, navodi Asošiejted pres.

Lopes se u utorak pojavio ispred vojne baze u Karakasu s opozicionim liderom Huanom Gvaidom koji je tada, u pratnji grupe naoružanih vojnika, pozvao vojsku da zbaci Madura.

Pošto se vojska nije odazvala na Gvaidov poziv, Lopes je sa porodicom našao utočište u rezidenciji čileanskog ambasadora, a potom su prešli u Ambasadu Španije. Lopes je dve godine bio u kućnom pritvoru zbog vodjenja antivladinih protesta 2014. godine.

Poziv Gvaida vojsci da se pobuni doveo je do velikih demonstracija podrške, posebno u Karakasu gde je bilo okršaja pristalica opozicije i snaga bezbednosti. Medjutim, Maduro je u utorak uveče rekao da je osujetio pokušaj puča za koji je optužio Belu kuću, a 27 venecuelanskih vojnika zatražilo je azil od brazilske misije u Karakasu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: