Rusija negira Pompeove tvrdnje o Maduru

Rusko ministarstvo spoljnih poslova negira tvrdnje Vašingtona da je Moskva ubedila venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura da ne beži zbog protesta u zemlji.

Izvor: B92

Sreda, 01.05.2019.

13:05

Rusija negira Pompeove tvrdnje o Maduru
EPA-EFE/ Maxim Shipenkov

Takve navode rusko ministarstvo je označilo kao "deo rata informacijama".

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da je Maduro bio spreman da ode iz zemlje u utorak ujutro posle poziva opozicionog lidera Huana Gvaida na pobunu, ali da je odustao posle intervencije Rusije, prenela je agencija Rojters.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je britanskog agenciji da je Pompeova izjava deo "informativnog rata".

Gvaido je juče pozvao građane na pobunu koja će, kako je rekao, biti poslednja faza u svrgavanju predsednika Madura.

Posle toga je na ulicama Karakasa došlo do sukoba Gvaidovih pristalica s pristalicama Madura i pripadnika bezbednosnih snaga, a više desetina ljudi je povređeno i zbrinuto u bolnicama.

Gvaido je pozvao građane da i danas izađu na ulice, dok je Maduro sinoć izjavio da je propao plan "male grupe" Gvaidovih sledbenika.

Gvaido se u januaru proglasio za privremenog predsednika zemlje i tada je dobio podršku SAD i još 50 zemalja, dok Madura takođe podržava veliki broj zemalja, uključujući Rusiju i Kinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: