Španska vlada potvrdila: Gvaidov mentor se "krije" u španskoj ambasadi

Španska vlada potvrdila je da se venecuelanski opozicionar Leopoldo Lopes nalazi u španskoj ambasadi u Karakasu od pokušaja puča u Venecueli.

Izvor: Beta

Sreda, 01.05.2019.

10:58

Španska vlada potvrdila: Gvaidov mentor se
Foto: Tanjug/AP/Fernando Llano

Navedeno je da je Lopes, politički mentor opozicionog lidera Huana Gvaida, sa ženom i ćerkom smešten u rezidenciji španskog ambasadora.

Šef čileanske diplomatije Roberto Ampuero je na Tviteru ranije naveo da su Lopes i njegova žena doneli "ličnu odluku" da odu u špansku ambasadu jer je čileanska ambasada "već imala goste".

Lopes je juče rekao da su ga vojnici pustili iz kućnog pritvora po Gvaidovom naređenju.

Lopes se nalazio u kućnom pritvoru od 2017. godine, ali je viđen u društvu Huana Gvaida, samoproglašenog predsednika Venecuele, u utorak ujutru kada je “naređen pokret za izvršenje državnog udara“.

Lopes je osnovao partiju Volja naroda, koju Gvaido predstavlja u Narodnoj skupštini Venecuele, a tokom protesta 2014. godine je uhapšen i optužen za zavereništvo.

Tada je oslobođen, ali je 2015. godine osuđen na skoro 14 godina zatvora, zbog izazivanja nasilja i do 30. aprila 2019. godine nije bio prisutan u javnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: