Novi detalji udesa kod Kuršumlije: Vozač "Niš ekspresa" pre mesec dana počeo da vozi autobus

Vozač autobusa "Niš ekspresa" koji je učestvovao u udesu u kojem je juče poginulo petoro ljudi i povređeno još toliko, pre mesec dana počeo je da vozi autobus.

Izvor: Tanjug, Prva
Podeli
Foto: B92, Ljiljana Pavlović
Foto: B92, Ljiljana Pavlović

To je izjavio zamenik načelnika saobraćajne policije Boban Milinković.

On je za TV Prva naveo da je nadzor u Niš ekspresu pokazao da je vozač star 52 godine duže posedovao vozačku dozvolu sa D kategorijom, ali da ranije nije vozio autobus, već da je verovatno vozio kamion.

U tom preduzeću je počeo da radi pre dva meseca, mesec je proveo na obuci i tek mesec dana samostalno vozi autobus.

"Dalje će se utvrđivati koliko je njegovo neiskustvo u upravljanju autobusom doprinelo tome. Narednih dana će biti odrađen detaljni nadzor Niš ekspresa", naglasio je Milinković.

Još jedan autobus Nis exspresa krajem prošle godine sudario se s vozom i tada je poginulo sedmoro ljudi, a ove dve nesreće, kako kaže Milinković, mogu biti izolovani slučajevi, a mogu biti posledica nedovoljnog staranja o bezbednosti u saobraćaju.

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović kaže da će Srbija tek osetiti problem nedostatka vozača i da će sve više neiskusnih vozača biti u saobraćaju, jer iskusni odlaze u inostranstvo gde imaju bolje plate i bolje uslove za rad.

"Sada su prevoznici prinuđeni da uzimaju ljude koji imaju 50-60 godina i mnogo je penzionera koji su sada za volanima autobusa", rekao je Okanović.

Zamenik načelnika Saobraćajne policije kaže da poslednje tri-četiri godine saobraćajna policija kontroliše autobuse, a posebno pred svaku turističku sezonu, i da se gleda tehnička ispravnost i vreme koliko vozači upravljaju vozilom.

Na putevima u Srbiji za nedelju dana poginulo je 19 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 95 idi na stranu