Politiko: Populizam pogodio i Estoniju

Talin -- Na nacionalnim izborima održanim u martu u Estoniji, desničarska Konzervativna narodna partija (EKRE), osvojila je 19 mesta u parlamentu od ukupno 101.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA/VALDA KALNINA
Foto: EPA/VALDA KALNINA

Međutim, piše briselski Politiko, njihova stvarna pobeda došla je nekoliko meseci kasnije kada su se pridružili vladajućoj koaliciji sastavljenoj od tri stranke i kada su dobili pet glavnih ministarstava u Vladi, uključujući i ministarstvo ekonomije.

Stranku EKRE, poznatu najviše po protivljenju EU, migrantima, istopolnim brakovima i feminizmu, estonski politički establišment pozvao je na "uljudnost" kako bi stranka ublažila zapaljivu retoriku.

Jedan od novih ministara Mart Jarvik, jednom ranije je sugerisao da su vodeći političari u zemlji "tajni Jevreji", dok je jedan od lidera stranke, Martin Helme, pozvao je na "belu Estoniju" uz slogan "crnci vratite se nazad".

Zemlja sa oko 1,3 miliona stanovnika nije se našla u oku oluje - od 2015. godine Estonija je prihvatila 206 izbeglica, od kojih je 80 napustzilo zemlju, medjutim Estonci su najčešće medju oprvima koji smatraju da je imigracija najveći problem EU.

Kako se navodi, uspehu EKRE na izborima doprinela je kampanja protiv upliva jeftine radne snage iz bivših sovjetskih republika, pre svega Belorusije i Ukrajine, ali i kampanja kojom su privučeni glasači sa sela.

strana 1 od 406 idi na stranu