Gvaidov mentor pobegao iz kućnog pritvora i zatražio azil – propast "državnog udara"?

Jedan od lidera opozicije u Venecueli Leopoldo Lopes je zatražio azil u Ambasadi Čilea u Karakasu, prenose svetski mediji.

Izvor: B92

Utorak, 30.04.2019.

22:47

Gvaidov mentor pobegao iz kućnog pritvora i zatražio azil – propast
Tanjug/AP Photo/Ariana Cubillos

Kako se navodi, Lopes je to učinio zajedno sa celom porodicom, a takav potez se tumači kao propast pokušaja državnog udara.

Lopes se nalazio u kućnom pritvoru od 2017. godine, ali je viđen u društvu Huana Gvaida, samoproglašenog predsednika Venecuele, u utorak ujutru kada je “naređen pokret za izvršenje državnog udara“.

Ministar spoljnih poslova Čilea Roberto Ampero je objavio da je Lopes primljen u sedište ambasade.

“Lopesov najavljeni beg u Čile sugeriše da su Gvaidovi napori da dobije poverenje policije i vojske propali, pošto je veći deo snaga bezbednosti ostao veran predsedniku Nikolasu Maduru“, navode mediji.

Lopes je osnovao partiju Volja naroda, koju Gvaido predstavlja u Narodnoj skupštini Venecuele, a tokom protesta 2014. godine je uhapšen i optužen za zavereništvo.

Tada je oslobođen, ali je 2015. godine osuđen na skoro 14 godina zatvora, zbog izazivanja nasilja i do 30. aprila 2019. godine nije bio prisutan u javnosti.

Američki predsednik Donald Tramp upozorio je Kubu da će uvesti nove sankcije toj zemlji ako kubanski vojnici odmah ne obustave, kako kaže, vojne operacije u Venecueli.

"Ako kubanska vojska i milicija odmah ne obustave vojne i druge operacije u cilju izazivanja smrti i rušenja ustava Venecuele, Kubi će biti uveden potpuni embargo, zajedno sa najvišim sankcijama", napisao je Tramp na Tviteru.

On je dodao da se nada da će se kubanski vojnici odmah i mirno vratiti na svoje ostrvo. Americki savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton je je ranije danas optužio Kubu da kontroliše aktuelnu vlast u Venecueli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: