Jahjaga u SAD organizovala slušanje o silovanju Albanki

U Komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD održano je javna svedočenja o navodnom silovanju Albanki tokom sukoba na Kosovu.

Izvor: B92

Utorak, 30.04.2019.

22:20

Jahjaga u SAD organizovala slušanje o silovanju Albanki
Foto: Tanjug/AP/Jacquelyn Martin

Bivša kosovska predsednica Atifeta Jahjaga, koja je ujedno i organizator javnih svedočenja, je iznela podatak da je navodno na KiM silovano 20.000 žena mada, inače, o tome nema pouzdanih podataka.

Govorili su i Vasfija Krasnići Gudman koja tvrdi da je preživela seksualno nasilje i Ilir Bitići, brat trojice braće Bitići, američkih državljana ubijenih u Srbiji 1999.

Jahjaga je rekla da je cilj javnog slušanja da se prikažu priče žrtava i njihovih porodica da bi se nakon 20 godina konačno došlo do pravde:

"Mi ćemo biti zauvek zahvalni SAD zbog zaustavljanje rata i okretanja novog lista za Kosovo".

Kako tvrdi, ljudskost i humanost je bila uništena pre dvadeset godina na Kosovu i većina Albanaca je pre 20 godina bila sistematski etnički čišćena. Jahjaga, takođe, tvrdi da je režim Miloševića u tom periodu ubijao muškarce i žene bez obzira na njihove godine, "u operacijama od kuće do kuće" i optužila je srpske snage da su sprovodili nasilje razdvajajući porodice.

- Skoro milion Albanaca je bilo sistematski proterano u tom periodu i bilo je za vreme kosovskog rata više 100 masovnih ubistava. Bilo je 13.000 ubistava, a među njima 1.230 dece - rekla je ona dodajući da je oko 80 odsto te dece bilo albanske nacionalnosti. Kako je rekla i dalje se oko 1.600 Albanaca vodi kao nestalo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: