Haos u Venecueli: Povređeno 50 osoba, najviše gumenim mecima

Evropska unija pozvala je danas na najveću uzdržanost u Venecueli da bi se izbegao gubitak života i eskalacija tenzija i navela da odbacuje svaku vrstu nasilja.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug/AP/Fernando Llano
Foto: Tanjug/AP/Fernando Llano

U saopštenju visoke predstavnice EU Federike Mogerini koje je izdala njena služba za medije se navodi da Unija pažljivo prati najnovije dogadjaje u Venecueli.

"Ponavljamo da može samo da bude politički, miran i demokratski izlaz iz brojnih kriza sa kojima se zemlja suočava", rekla je Mogerini.

Ona je dodala da EU čvrsto stoji sa narodom Venecuele i njegovim legitimnim demokratskim aspiracijama.

"Nećemo štedeti napore da se ponovo uspostavi demokratija i vladavina prava kroz slobodne i pravedne izbore u skladu sa ustavom Venecuele", navodi se u saopštenju.

Venecuelanski opozicioni lider Huan Gvaido izašao je jutros na ulice Karakasa s malom grupom dobro naoružanih vojnika i opozicionarom Leopoldom Lopesom, predvodeći ono što je ranije danas nazvao "pobunom".

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro rekao je da može da računa na "potpunu vernost" šefova vojske dok je njegov protivnik Gvaido izjavio da se vojska okuplja oko njega.

Direktorka zdravstvenog centra u Karakasu izjavila je večeras da je u tu ustanovu primljeno 50 pacijenata povređenih tokom uličnih sukoba. Ona je rekla da je 30 osoba primljenih u Madja santi bolnicu povređeno gumenim mecima, da 16 ima prelome, tri osobe žalile su se na otežano disanje, a jedna je povređena metkom iz pištolja, prenosi AP.

Prema njenim rečima, u bolnici ima dovoljno materijala da se zbrinu povređeni, zahvaljujući pre svega donacijama Crvenog krsta.

strana 1 od 406 idi na stranu