Haos u Karakasu: Vojno vozilo pregazilo demonstrante; Oglasio se i Tramp VIDEO

U Venecueli je u toku pokušaj državnog udara, ali pripadnici vojske ne odustaju od podrške predsedniku Nikolasu Maduru.

Izvor: B92, priredio: S.Veselinović
Podeli
Tanjug/AP Photo/Fernando Llano
Tanjug/AP Photo/Fernando Llano

Tezu o pokušaju državnog udara je izneo ministar za komunikacije Horhe Rodriges i naveo je da vlastima otpor pruža “mala grupa izdajnika iz redova vojnika“.

Ministar odbrane Vladimir Padrino Lopes je istakao da vojska ostaje verna predsedniku.

Podsetimo, pokušaj preuzimanja vlasti je pokrenuo samoproglašeni predsednik Huan Gvaido, koji je okupio pristalice u Karakasu ispred vojne baze.

Na društvenim mrežama su objavljeni snimci na kojima se vidi kao vojna vozila prelaze preko demonstranata.

Ispred rezidencije Madura se okupila grupa njegovih pristalica, u Venecueli je privremeno blokiran internet, a i saobraćaj podzemne železnice je u sporadičnim prekidima.

Samoproglašeni predsednik je saopštio putem Tvitera da "nema nazad" i da "Maduro mora pasti", dok je Maduro istakao da je vojno rukovodstvo verno vlastima.

Dešavanja iz Karakasa možete pratiti uživo u video-snimak ispod:

Predsednik SAD Donald Tramp objavio je na Tviteru da pomno prati dešavanja u Venecueli, kao i da Amerika stoji uz narod Venecuele i njihove slobode.

Društvenim mrežama već neko vreme kruže objave da među demonstrantima ima povređenih, a britanski "Gardijan" je preneo izveštaj njihove novinarke koja tvrdi da je među njima i dvadesetpetogodišnji Vikrot Zabala koji ima povrede od gumenih metaka duž leđa i po rukama. Navodno, njega je gađala vojska dok je pomagao ljudima da se sklone sa auto-puta. On je optužio vojsku da nije samo koristila gumene metke, nego da je ispalila i standardnu municiju na demonstrante.

Ministar spoljnih poslova Ekvadora Hose Valencija objavio je na Tviteru kratko saopštenje u kom je naveo da je njegova zemlja uz Gvaida, a slična poruka osvanula je i na zvaničnom nalogu peruanskog Ministarstva spoljnih poslova.

"Vlada Ekvadora obnavlja svoju čvrstu podršku predsedniku Huanu Gvaidu tokom teških vremena za Venecuelu. Nadamo se mirnoj tranziciji bez prolivene krvi. Podržavamo sve međunarodne napore u tom domenu", naveo je Valencija.

Peru je, u donekle oštrijoj poruci, naveo: "Potpuno podržavamo predsednika Huana Gvaida u njegovoj borbi da povrati demokratiju u Venecuelu. Madurova uzurpacija i diktatorski režim moraju da se završe".

Predsednik Brazila Žair Bolsonaro napisao je na Tviteru da pomno prati situaciju u Venecueli i ponovio svoju podršku "demokratskoj tranziciji".

"Brazil je na strani naroda Venecuele, predsednika Huan Gvaida i oslobođenja građana", naveo je.

Istovremeno, njegov sin Eduardo koji je na čelu Komiteta za spoljne poslove Kongresa okrivio je Hezbolah i kubanske vojnike da pomažu Maduru da ostane na vlasti, pa dodao da se nada da će biti poražen.

Grupa građana okupila se ispred venecuelanske Ambasade da iskaže podršku Gvaidu, odnosno da ispolji nezadovoljstvo Madurovom vladavinom. Mogli su da se čuju povici da se "borba nastavlja".

strana 1 od 406 idi na stranu