Plenković posle berlinskog sastanka: Beograd i Priština prilično udaljeni u stavovima

Premijer Andrej Plenković izjavio je da su ključne poruke berlinskog sastanka bile usmerene ka pokušaju deblokiranja zastoja u dijalogu Beograda i Prištine.

Izvor: B92

Utorak, 30.04.2019.

09:22

Plenković posle berlinskog sastanka: Beograd i Priština prilično udaljeni u stavovima
Foto: EPA-EFE / Florian Wieser

On dodaje da su stavovi Beograda i Prištine prilično udaljeni.

"Bilo je nekoliko ideja, međutim u ovom trenutku se nisu približili stavovi po pitanju ukidanja kosovskih taksi, niti da Beograd načini neki korak koji bi u ovoj fazi vodio prema priznanju", kazao je Plenković, prenosi Hina.

Napominjući da je dogovoreno da se dijalog po tom pitanju nastavi početkom jula, Plenković je rekao da će "napor Nemačke, Francuske a i šire evropske diplomatije verovatno zahtevati još razgovora kako bi se situacija deblokirala".

On je dodao da je u Berlinu istakao i koje su ambicije Hrvatske za sledeću godinu kada će u prvih šest meseci ta zemlja predsedavati EU.

"Pokušaćemo da kombinujemo političke teme koje su otvorene izmedju država jugoistočne Evrope kao i institucionalni deo približavanja EU", naveo je Plenković.

Sastanak u Berlinu održan je na zajedničku inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: