Večer: Zbog Rusije EU ponovo brine za zapadni Balkan

Slovenački list "Večer" piše, posle sastanka u Berlinu, da je sprečavanje rastućeg uticaja Rusije pravi razlog zašto je EU "iznenada počela" da brine za region.

Izvor: Tanjug

Utorak, 30.04.2019.

13:33

Večer:  Zbog Rusije EU ponovo brine za zapadni Balkan
Justin Sullivan/Getty Images

Evropska unija ima "istoriju zaboravljanja" na Balkan, ratovi u regionu bili su stvar NATO, a ne EU, napominje "Večer" i postavlja pitanje šta se to promenilo.

Mariborski list u tekstu pod naslovom "Evropski Balkan" ističe da su Rusija i Kina počele da krče put na Starom kontinentu, dok su SAD, kako izgleda, odustale od njega.

U tom kontekstu, "Večer" podseća i na druge promene na evropskom kontinentu, kao što su rusko pripajanje Krima, pojava Turske kao nove sile i migrantska kriza.

Iako je spor Beograda i Prištine u centru samita u Berlinu, organizovanom na inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona, taj sastanak, prema oceni lista, ima dublje značenje.

"Srbija i Kosovo nisu jedine zemlje koje 'potresaju Balkan'. Severna Makedonija je kao bure baruta. Crna Gora se, kao i Srbija, suočava sa antivladinim protestima, Hrvatska je relativno nestabilna uoči jesenjih izbora, a BiH da se i ne spominje...", piše "Večer".

List konstatuje da EU još ne zna šta da radi sa Balkanom.

"Sa jedne strane plaši se nestabilnosti, a sa druge proširenja, posebno imajući u vidu uspon radikalne desnice. U skorije vreme neće biti donošenja odluka, a zasigurno ne pre izbora za Evropski parlament", zaključuje se u tekstu u listu "Večer".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: