Vremenska prognoza: Red kiše, red sunca, a početkom sledeće nedelje stiže hladni talas

Oni koji planiraju da ostanu u krugu prestonice mogu da se raduju da će temperature biti delimično povoljne, ali i promenljive.

Izvor: Blic
Podeli

Uskršnje praznike dočekali smo uz promenljivo vreme, smene oblaka, kiše i sunca, pri čemu će slična situacija biti i za predstojeće praznike, 1. i 2. maja. Oni koji planiraju da dočekaju 1. maj na nekoj od naših planina, trebalo bi da znaju da će jutarnje temperature iznositi svega 2 do 3 stepena.

Sutra nas očekuje promenljivo vreme po uticajem ciklona i već od samih jutarnjih časova biće pretežno oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Biće relativno sveže sa minimalnom dnevnom temperaturom od 8 do 12 stepeni, dok će maksimalna na istoku i jugoistoku zemlje dostizati 17 podeok.

Po rečima meteorologa Đorđa Đurića iz "Weather2Umrella", na višim planinama iznad 1.500 metara nadmorske visine doći će do pojave susnežice i snega.

- Kopaonik će se sigurno zabeleti, takođe i Zlatar. Na nižim planinama pašće po neka pahulja snega, ali se neće zadržati dugo kao što je to slučaj sa Kopaonikom - kaže Đurić.

U sredu će preovladavati relativno sveže vreme, pri čemu će biti malo toplije nego u utorak. Doći će do smene sunčevih zraka i oblaka, kao i do pojačanog zapadnog i severozapadnog vetra. Maksimalna dnevna temperatura kretaće se od 14 stepeni na jugu do 21 na severu Srbije.

Četvrtak će biti gotovo identičan dan kao i prethodni, međutim, oni koji planiraju da ostanu i posle 1. maja u prirodi moći će da se raduju jer će temperatura porasti za nekoliko stepeni. Oblačno vreme će opet preovladavati, a temperature će se kretari od 16 do 22 stepena.

Za petak se prognozira toplije vreme u jutarnjim satima, ali već od podneva očekuje se novo naoblačenje. Temperature će se kretati od 18 do 24 stepena. Ni u subotu nas vreme neće iznenaditi, s obzirom na to da se već danima dešavaju smene sunca i oblaka, kada će temperature biti gotovo identične kao i u petak, dok nas u nedelju očekuje novo zahlađenje i ponovne padavine.

Od početka naredne nedelje pored zahlađenja koje nam stiže, očekuje se pad temperature od 5 do 7 stepeni u odnosu na prošle dane. Tek u utorak možemo da se radujemo stabilizaciji vremena i porastu temperatura koje se neće tako brzo menjati.

Oni koji odlučili da 1. maj provedu na Srebrnom jezeru, koje je jedno od najpoznatijih izletiša u Srbiji, trebalo bi da znaju da će maksimalna dnevna temperatira biti oko 17 stepeni, dok će jutarnja temperatura, propraćena oblačnim nebom, biti oko 10 stepeni.

- Svi koji budu proveli 1. maj na otvorenom, trebalo bi da znaju da će na planinama maksimalna temparatura dostizati oko 12 stepeni i biće uslova za kišu - dodaje Đurić.

Južni predeli zemlje biće u narednih 10 dana nešto hladniji nego severni, pa će prema tome u Vojvodini biti najtoplije, a maksimalne temperature kretaće će se oko 20 podeljka.

strana 1 od 139 idi na stranu