Dodik o Zvizdićevom "nastupu" u Berlinu: Ništa od toga nisu stavovi BiH

Banjaluka -- Denis Zvizdić je na sastanku u Berlinu iznosio ili svoje lične ili stavove političke partije kojoj pripada, kaže Milorad Dodik.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Dodik, predsedavajući Predsedništva BiH objašnjava da ništa od onoga što je predsedavajući Saveta ministara u tehničkom mandatu rekao ne odražava stavove BiH, čak ni tela na čijem je čelu u tehničkom mandatu.

"O odlasku u Berlin i stavovima koje tamo treba da predstavlja, Zvizdić nije konsultovao ni Savjet ministara ni Predsjedništvo BiH, pa se može reći da se na sastanku u Berlinu nije moglo čuti ništa što je usaglašen stav BiH", rekao je Dodik za Srnu.

Zvizdić je na skupu u Berlinu posvećenom zapadnom Balkanu, koji su organizovali nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron, rekao da se protivi crtanju novih granica na bazi etničkih principa na Balkanu, te "snažno osudio povezivanje rešavanja statusa samoproglašenog Kosova sa Republikom Srpskom".

"Promovišući nepovredivost granica na Balkanu, u svetlu razgovora Beograda i Prištine, Zvizdić je nastupao kao politički predstavnik zemlje koja je priznala Kosovo, iako je svim učesnicima foruma jasno da BiH nije priznala nezavisnost Kosova, niti to može uraditi bez saglasnosti Republike Srpske. Očito da u Zvizdićevom nastupu nepovredivost granica ne važi za Srbiju, a trebalo bi da važi za BiH", rekao je Dodik Srni.

On je ocenio da je Zvizdić na taj način svojim samovoljnim istupom ugrozio dobre odnose koje BiH pokušava da gradi sa susedima, u prvom redu sa Srbijom.

"Sve što je tamo uradio ili na šta se obavezao, ne obavezuje nikoga više osim njega lično, jer tamo nije predstavljao BiH. Upravo iz tog razloga smatrao sam da je potrebno da i pre njegovog odlaska u Berlin obavestim organizatore da on ne može biti taj ko će govoriti u ime BiH", istakao je Dodik.

Cvijanović: Zvizdić u Berlinu nije govorio u ime Srpske

Vučić u Berlinu: Od medijske hajke u BiH do rasprave sa albanskim novinarima

I predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović kaže da Zvizdić nije govorio u ime Republike Srpske, koja čini 49 odsto ili gotovo polovinu BiH, prenela je RTRS.

"Ako hoćemo da uvažavamo institucije i njihove odluke, jasno je kakav je odnos BiH prema pitanju samoproglašenog Kosova i da nemate saglasnost da pričate ono što Zvidić priča. On to radi ili u svoje ime ili u ime jedne grupacije, etničke zajednice ili nekog u okviru BiH, ali ne u ime cele BiH", istakla je predsednica RS.

Cvijanovićeva je dodala i da ne vidi nikakvu ulogu Zvizdića na sastancima tog tipa jer je na čelu Saveta ministara koji odlazi.

strana 1 od 172 idi na stranu