Špigl: Merkel dolazi u Zagreb da bi pružila podršku Veberu

Nemačka kancelarka Angela Merkel dolazi u Zagreb 18. maja da bi učestvovala u predizbornom skupu Evropske narodne stranke.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 29.04.2019.

20:20

Špigl: Merkel dolazi u Zagreb da bi pružila podršku Veberu
Foto: EPA-EFE/Clemens Bilan

Na skupu će biti i njihov kandidat za evropske izbore Manfred Veber.

Vlada Andreja Plenkovića se pohvalila dolaskom Merkel kao još jednim pokazateljem da hrvatski premijer i predsednik HDZ-a, koji je deo EPP kao i CDU stranka Merkelova, ima veliki uticaj u EU, ali nemački Špigel otkriva pravu pozadinu posete nemačke kancelarke Zagrebu, prenosi hrvatsk portal Index.

Ističe se da Merkel, koja odrađuje svoj poslednji kancelarski mandat, ne učestvuje u kampanji za evropske izbore u Nemačkoj, što je s jedne strane razumljivo jer ona više nije predsednica CDU-a, ali s druge strane je ona ipak ključna osoba nemačke evropske politike.

AVeber - koji dolazi iz bavarskog CSU-a, sestrinske stranke CDU-a - prvi je Nemac koji ima priliku posle 50 godina da dođe na čelo Evropske komisije ako EPP nakon izbora bude najveća frakcija u Evropskom parlamentu.

Prema pisanju Špigla, dolazak Merkel na skup EPP-a u Zagreb u briselskim se krugovima prvenstveno tumači kao izraz njene podrške kandidaturi Manfredu Veberu i piše da je iza kulisa bilo mnogo natezanja kako bi se postigao dogovor o lokaciji na kojoj će njih dvoje zajedno nastupiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: