Špigl: Merkel dolazi u Zagreb da bi pružila podršku Veberu

Zagreb -- Nemačka kancelarka Angela Merkel dolazi u Zagreb 18. maja da bi učestvovala u predizbornom skupu Evropske narodne stranke.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/Clemens Bilan
Foto: EPA-EFE/Clemens Bilan

Na skupu će biti i njihov kandidat za evropske izbore Manfred Veber.

Vlada Andreja Plenkovića se pohvalila dolaskom Merkel kao još jednim pokazateljem da hrvatski premijer i predsednik HDZ-a, koji je deo EPP kao i CDU stranka Merkelova, ima veliki uticaj u EU, ali nemački Špigel otkriva pravu pozadinu posete nemačke kancelarke Zagrebu, prenosi hrvatsk portal Index.

Ističe se da Merkel, koja odrađuje svoj poslednji kancelarski mandat, ne učestvuje u kampanji za evropske izbore u Nemačkoj, što je s jedne strane razumljivo jer ona više nije predsednica CDU-a, ali s druge strane je ona ipak ključna osoba nemačke evropske politike.

AVeber - koji dolazi iz bavarskog CSU-a, sestrinske stranke CDU-a - prvi je Nemac koji ima priliku posle 50 godina da dođe na čelo Evropske komisije ako EPP nakon izbora bude najveća frakcija u Evropskom parlamentu.

Prema pisanju Špigla, dolazak Merkel na skup EPP-a u Zagreb u briselskim se krugovima prvenstveno tumači kao izraz njene podrške kandidaturi Manfredu Veberu i piše da je iza kulisa bilo mnogo natezanja kako bi se postigao dogovor o lokaciji na kojoj će njih dvoje zajedno nastupiti.

strana 1 od 137 idi na stranu