Slovenija: Za tri dana otkriveno 300 migranata, uhapšen i par iz Srbije

Ljubljana -- Slovenačka policija je u poslednja tri dana privela skoro 300 izbeglica i migranata koji su nezakonito ušli u tu državu, a uhapšen je i jedan par iz Srbije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA/GYORGY VARGA HUNGARY OUT
Foto: EPA/GYORGY VARGA HUNGARY OUT

Par je uhapšen, jer su šestoricu Pakistanaca koji su nezakonito prešli granicu s Hrvatskom nameravali da prevedu prema severu, prenosi Hina.

Od petka do ponedeljka najviše migranata iz trećih država, njih 96, otkriveno je na području delovanja policijske uprave Novo Mesto, gde je i uhapšen i pritvoren par iz Srbije koji je prevozio grupu migranata i tom prilikom im je oduzet automobil slovenačkih registarskih oznaka.

Na području Kopra je od petka do ponedeljka ujutro zatečeno 74 osoba koje su nezakonito prešle granicu, od čega ih je 16 u Sloveniji zatražilo status međunarodne zaštite.

Ostali su u postupku vraćanja u Hrvatsku ili su već vraćeni.

Na području delovanja policijske uprave Ljubljana, policija je krajem prošle nedelje privela 88 stranaca koji su ilegalno prešli granicu, a u poneđeljak ujutro njih još 23.

Broj migranata koji pokušavaju preko Slovenije dalje u Evropu ove je godine u porastu, a naročito raste poslednjih sedmica, dok je broj nezakonitih prelazaka državne granice u prva tri meseca ove godine u odnosu na prošlu bio veći za 150 odsto, pokazuju podaci slovenačke policije.

Slovenački ministar unutrašnjih poslova Boštjan Poklukar je krajem nedelje o ilegalnim migracijama i režimu prelaza na austrijsko-slovenačkoj granici razgovarao s austrijskim kolegom Herbertom Kicklom.

Kako je tada saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, tom mu je prilikom rekao da je odluka Austrije o produžavanju unutrašnjih kontrola u Šengenu prema granici sa Slovenijom bez stvarnog utemeljenja.

"Ta mera je neopravdana i neproporcionalna, za nju nema nikakvog stvarnog razloga, jer Slovenija situaciju na spoljnoj granici Šengena u celosti drži pod kontrolom", rekao je Poklukar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 137 idi na stranu