Pola metra snega na Velebitu, hladni snežni talas ide ka nama VIDEO

U sred proleća, na severnom Velebitu palo je pola metra snega.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.04.2019.

11:26

Pola metra snega na Velebitu, hladni snežni talas ide ka nama VIDEO
Foto: Spencer Platt/Getty Images

"Opet nam je pao sneg", saopšteno je iz Nacionalnog parka Severni Velebit na na svom fejsbuk profilu uz fotografije Zavižana gde je jutros palo 29 centimetara snega

Početak sedmice u kojem počinjen mesec maj doneo je, kako je i bilo najavljeno, naglu promenu vremena sa zahladnjenjem pa čak i snegom u planinama.

Sneg je pao na Zavižanu, Platku i na Učki, a najviše na Severnom Velebitu gde ga ima gotovo pola metra.

Sneg juče u Sloveniji, danas u Hrvatskoj, meteorolozi kažu da ide ka nama

Sneg je u nedelju padao u Sloveniji i stvarao je probleme u saobraćaju, a danas se hladni talas "preselio" na prostor Hrvatske i doneo snežne pahulje.

Nakon jučerašnjih pljuskova i obilne kiše, nestabilno vreme s kišom u Istri se nastavilo i u noći, javlja Istramet.

Pritom je od Umaga (27 mm) do Pazina i Labina (30 mm) pala obilna kiša, dok su na jugu poluostrva suprotno očekivanju zabilježene najmanje količine.

Obilna kiša pala je i u Rovinju i Poreču gde je zabeleženo čak 32 mm, dok je kiše na Kvarneru bilo tek u manjim količinama.

Sa zahladnenjem kiša je u gorju prešla u sneg koji pada i u ovim trenucima.

Usled negativne temperature vazduha koja na Učki iznosi zimskih -0,7 °C dolazi i do stvaranja snežnog pokrivača. Sneg pada i na Platku, prenosi zagrebački portal "Indeks".

U Srbiji se danas očekuje umereno do potpuno oblačno vreme, pre podne na jugozapadu, a posle podne i u ostalim krajevima mestimično s kišom i pljuskovima s grmljavinom.

Vetar slab i umeren, zapadni i severozapadni, na jugu jugozapadni.

Jutarnja temperatura od šest do 10 stepeni, najviša dnevna od 15 do 20.

U Beogradu takođe umereno do potpuno oblačno, pre podne suvo, posle podne i uveče povremeno s kišom i pljuskovima s grmljavinom.

Vetar slab i umeren, severozapadni.

Jutarnja temperatura oko 10, najviša dnevna oko 18 stepeni, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHZS).

U utorak oblačno i hladnije s kišom i kratkotrajnim pljuskovima, a na planinama iznad 1.500 metara sa susnežicom i snegom.

U sredu pre podne oblačno, mestimično sa kišom, a zatim postepeni prestanak padavina i delimično razvedravanje.

Potom će biti promenljivo oblačno, u četvrtak uglavnom suvo i malo toplije, a od petka nestabilno, mestimično s kišom i pljuskovima s grmljavinom i temperaturom oko ili malo ispod prosečnih vrednosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: