Samit u Berlinu završen posle pet sati razgovora

Samit u Berlinu završen posle pet sati razgovora, najpre na sastanku, potom na radnoj večeri.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 29.04.2019.

18:25

Samit u Berlinu završen posle pet sati razgovora
Foto: EPA-EFE/Mika Schmidt

Samit o Zapadnom Balkanu u Berlinu završen je večeras oko 23.00 sata, pet sati nakon što su se lideri - učesnici sastali iza zatvorenih vrata u sedištu nemačke kancelarke Angele Merkel u Berlinu.

Radna večera produžena je, prema prištinskim medijima, znatno preko predviđenog vremena, jer je francuski predsednik Emanuel Makron, kako navodi Koha, insistirao na napretku na Zapadnom Balkanu ka EU.

List piše da se kosovski premijer Ramuš Haradinaj našao pod snažnim pritiskom da ukine takse na robu iz Srbije i BiH, kao preduslovom za nastavak dijaloga.

Radnu večeru, koja je počela je oko 21 sat, za lidere iz regiona su priredili domaćini Angela Merkel i Emanuel Makron.

Prethodno su tokom pauze između sastanka i večere, lideri iskoristili priliku za direktnu razmenu mišljenja i konsultacije.

Samit je, inače, zamišljen kao razmena mišljenja, bez, kako je kancelarka Merkel objasnila, formalnih odluka ili zaključaka, ali se očekuju izjave lidera po završetku.

Na pauzi Vučić i Brnabić sa Merkelovom

Foto: screenshot/Instagram/buducnostsrbijeav
U Berlinu, gde se održava samit o Zapadnom Balkanu, u toku je pauza, koju lideri koriste za direktnu razmenu mišljenja i konsultacije.

Na fotografijama, koje su objavljene na Instragram nalogu "Budućnostsrbijeav", predsednik Vučić i premijerka Ana Brnabić su u razgovoru sa domaćinima skupa, kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Na jednoj od slika u razgovoru, pored Vučića, Merkelove i Makrona, učestvuje i albanski premijer Edi Rama, kao i predstavnici Prištine.

U nastavku se očekuje radna večera, posle koje će, kako je ranije precizirano, predsednik Vučić preneti novinarima sadržaj razgovora.

Makron: Obnoviti dijalog - bez tabua

Foto: Tanjug/AP/Markus Schreiber
Emanuel Makron je pred početak samita u Berlinu poručio da će se razgovarati o potrebi obnavljanja dijaloga i to bez tabua i propisivanja rešenja.

"Želimo da sagledamo sva rešanja, da spustimo strasti u debati i omogucimo napredak bez tabua ", poručio je Makron.

Francuski predsednik kaže da svi dele odgovornost da rade zajedno kako bi se nastavio dijalog Beograda i Prištine.

"Prva i osnovna tema je razgovor o konkretnom slucaju izmedu Srbije i Kosova, bez da se propisuju rešenja", izjavio je Makron na zajednickoj pres konferenciji sa kancelarkom Angelom Merkel.

Francuski predsednik je kao još jedan od fokusa razgovora u Berlinu naveo opštu stabilnost u regionu i važnost saradnje Francuske i Nemacke u tom pravcu.

”Ne radi se trenutno o proširenju i politici proširenja, već o politici stabilnosti koju želimo da imamo u regionu. To za Francusku predstavlja strategiju ponovnog angažovanja, koju danas želim da predstavim našim partnerima”, poručio je Makron.

On je podsetio da je Francuska bila veoma angažovana u regionu devedesetih godina.

”Naša želja je da možemo da radimo zajedno na politici stabilnosti u četiri glavna pravca: ekonomski i društveni razvoj, bezbednost uz inicijativu koju smo pokrenuli pre 18 meseci protiv šverca i drugih inicijativa da bi ojačale naše zajedničke akcije u borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala ili neregularne imigracije”, izjavio je Makron.

Makron je zaključio da do stabilnosti na Zapadnom Balkanu može doći kroz regionalnu agendu, veću integraciju i saradnju medu zemljama sa Balkana.

”Niko nema koristi od tenzija koje su se ponegde stvorile izmedu jednih i drugih”, zaključio je Makron. Počeo sastanak iza zatvorenih vrata o Zapadnom Balkanu

Lideri Nemačke i Francuske, zapadnobalkanske šestorke, Hrvatske i Slovenije i visoke predstavnice EU sastali su se oko 18 sati iza zatvorenih vrata u Berlinu.

Sastanak o Zapadnom Balkanu, u organizaciji Merkelove i francuskog predsednika Emanuela Makrona, ima za cilj, prema ranijim najavama, pospešivanja saradnje na Zapadnom Balkanu, a pre svega - pronalaženje rešenja za izlazak iz ćorsokaka u kojem se nalazi dijalog Beograda i Prištine.

Osim predsednika i premijerke Srbije, Aleksandra Vučića i Ane Brnabić, sastanku prisustvuju i lideri BiH, Albanije, Crne Gore, Severne Makedonije i predstavnici privremenih institucija u Prištini.

Skupu, takođe, prisustvuju i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, kao i premijeri Hrvatske i Slovenije, Andrej Plenović i Marijan Šarec.

Razgovori o situaciji u regionu biće nastavljeni i na radnoj večeri, čiji su domaćini Merkel i Makron.

Uoči sastanka, predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Berlinu je razgovarao sa šeficom diplomatije EU Mogerini, a nakon sastanka preneo je novinarima da nema velika očekivanja od današnjeg samita, ali da, za razliku od onih koji tragaju za senzacijom i "ekskluzivitetom", Srbija ne želi sukobe, već očuvanje stabilnosti i dugotrajni mir.

"Očekujem da razmenimo stavove, na ozbiljan i odgovoran način", rekao je Vučić i najavio širi komentar posle samita.

"Mnogo toga bih mogao da govorim, ali to ću da sačuvam za večeras. Ne želim da pravimo bilo kakav politički cirkus. Znam da ljudi traže neku vrstu senzacije, ekskluziviteta, ne bi li se napravio neki novi sukob. Mi nikakve sukobe ne želimo, želimo čuvanje i očuvanje stabilnosti, dugoročni i dugotrajni mir kao najbolje i početak rešavanja svih onih problema koji koče sve to", rekao je Vučić novinarima u Berlinu posle sastanka sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini.
Pročitajte još:

Vučić upoznao Mogerini sa srpskim običajima FOTO

Merkel: Danas otvorena diskusija, a ne donošenje odluka

"Politiko" pesimističan: Da li je moguć uskršnji proboj? Ne u Berlinu!

Vučić u Berlinu: Od medijske hajke u BiH do rasprave sa albanskim novinarima

Vučić za ZDF o promeni granica: O kojim granicama govorite?

Da li će Haradinaj bojkotovati sastanak sa Mogerinijevom?

Tači preti novim merama "ako Srbija nastavi da bude agresivna"

Tači po starom: Nema dijaloga bez SAD, priključiti "Preševsku dolinu" Kosovu

Vučić Mogerinijevoj: Srbija je spremna, a da li će se to dogoditi - nije u našim rukama

"Shvatili su da stvari idu u lošem smeru, neće nam biti lako"

"Veliki' se 'ustremili' na zapadni Balkan"

Šta Vučića očekuje u Berlinu?

Prištinski list objavio navodni nacrt zajedničke izjave Beograda i Prištine

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: