"'Veliki' se 'ustremili' na zapadni Balkan"

"Veliki" žele da se sada bave zapadnim Balkanom, ocenjuje ekspert za jugoistočnu Evrope Univerziteta u Gracu Florian Biber u izjavi bečkom dnevniku "Kurir".

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.04.2019.

11:37

Foto: Tanjug / Sava Radovanoviæ

"I nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron, koji nisu bili uvek jedinstveni u politici prema Balkanu, žele sada da budu na jednok strani užeta i stave pod kontrolu neuspele pregovore EU", rekao je Biber povodom konferencije u Berlinu.

"Kurir" ukazuje da je na samom vrhu dnevnog reda dijalog Beograda i Prištine, koji je blokiran zbog taksi uvedenih od Prištine na srpske proizvode.

Bečki dnevnik podseća da je pre uvođenaj taksi bilo reči o razmeni tetitorija kao rešenje kosovskog problema i da su Austrija, visoka predstavnica EU Federika Mogerini, evropski komesar Johanes Han, ali i Makron obećali podršku toj ideji, koju je od početka odbacivala Merkelova.

To otvara Pandorinu kutiju u regionu, uvereni su kritičari, navodi „Kurir“:

Nemačka će na konferenciji u Berlinu pokušati da jednom zauvek izbriše planove za podelu Kosova, ocenjuje Biber.

Austrija nije prisutna na skupu u Berlinu, konstatuje "Kurir", a Biber ističe da zvaničan Beč u ovom slučaju ne igra važnu ulogu.

"Pored toga, austrijska spoljna politika je pod aktuelnom vladom izgubila na težini u regionu", smatra on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: