Sudanski demonstranti i vojni savet imali "plodne" pregovore

Organizatori protesta u kojima je smenjen sudanski predsednik Omar al Bašir i predstavnici vladajućeg vojnog saveta oglasili su se nakon pregovora.

Izvor: Beta

Subota, 27.04.2019.

21:23

Sudanski demonstranti i vojni savet imali

Oni su saopštili da su pregovori o formiranju prelazne vlade bili "transparentni" i "plodni".

Obe strane su navele da će osnovati zajednički odbor u kome će biti članovi vojnog saveta i Snaga za deklaraciju slobode i promene, koalicije opozicionih grupa koju predvodi Sudansko udruženje profesionalaca. Odbor će se baviti političkim sporovima.

Današnji sastanak održan je posle pristanka demonstranata u sredu da nastave pregovore sa vojskom posle prekida. Vojska je tada objavila ostavku tri člana vojnog saveta koje je opozicija optužila da su suviše bliski svrgnutom predsedniku Al Baširu.

Demonstranti se plaše da će vojska gde dominiraju al Baširovi kadrovi zadržati vlast ili izabrati nekog od svojih da ga nasledi. Oni se takođe plaše da će radikalni islamisti i druge frakcije bliske svrgnutom vođi, koji se sada nalazi u zatvoru u Kartumu, dobiti mesto u tranziciji.

Portparol predstavnika vojske rekao je da su razgovori bili transparentni i da je dogovoreno da se nastavi sastanak kasnije danas.

"Vrlo smo optimistični da ćemo postići konačno rešenje koje će biti objavljeno sudanskom narodu što je pre moguće", rekao je on na kratkoj konferenciji za novinare.

Član tima demonstranata rekao je da su razgovori bili plodonosni i da su razmatrali sva sporna pitanja.

Sudansko udruženje profesionalaca, koje je na čelu četvoromesečnih ; demonstracija koje su dovele do toga da vojska smeni Al Bašira s vlasti 11. aprila, traži formiranje civilne vlade. Ono je predložilo stvaranje suverenog saveta u kome bi bio ograničen broj predstavnika vojske i koji bi predao sva ovlašćenja civilima za vreme četvorogodišnjeg prelaznog perioda.

Vođe vojske su zatražile dvogodišnji prelazni period tokom koga bi generali mogli da zadrže suverenu vlast.

Vojska je prihvatila da prizna Snage za deklaraciju slobode i promene, koaliciju ; opozicionih grupa, kao jedine legitimne predstavnike pobunjenika, što demonstranti vide kao svoju pobedu. ; Opozicija je u međuvremenu obećala da će nastaviti proteste, koji su uglavnom koncentrisani ispred sedišta vojske u Kartumu. Neki kažu da će protesti da se nastave dok ne bude potupne predaje vlasti civilima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: