Panika u SAD: Nestao japanski F-35A; Brže, tražite softver

Japanski borbeni avion F-35A nestao je s radara 9. aprila. Od tada traje grozničava potraga za letelicom zbog jedne stvari: mogućeg hakovanja softvera.

Izvor: B92

Petak, 26.04.2019.

09:38

Panika u SAD: Nestao japanski F-35A; Brže, tražite softver
Michael Dodge / Stringer / Getty images

Naime, japanska agencija Nikei izvestila je da su američki vojni zvaničnici upozorili japanske kolege da postoji velika opasnost da se ceo softverski sitem tog aviona, inače letelice koja pripada petoj generaciji vojnih bormebih aviona, hakuje.

Pretpostavlja se da je japanski F-35A pao u vodu usled kvara u sistemu, ali baš to i brine Pentagon. SAD strahuju da bi neprijateljske ruke mogle da, ako pronađu srušenu japansku letelicu, provale u sistem i iskoriste ga za kasnije hakovanje i upade i sisteme svih F- 35 aviona, koji se inače proizvode u SAD.

Ta vest stiže nakon što su japanske novine Jomiuri Šimbun citirale neimenovanog zvaničnika japanske vlade koji je rekao da su SAD predložile da Japanu predaju tajne šifre za softver instaliran u F-35, a koji je zadužen za kontrolu letelice, pa samim tim i za rakete koje nosi.

Lokalni mediji takođe su preneli i da je vojni vrh Japana čak razmišljao i o tome da prizemlji celokupnu flotu F-35, ali su navodno od toga odustali.

Za sada su fokusirani na hitno pronalaženje ostataka nestalog aviona. Pronađen je rep, ali ne i ostaci letelice u kojima se kriju "sve tajne" tog borbenog aviona. Prema najnovijim podacima, angažovana je i japanska mornarica koja pretražuje vode okena.

Pretraga trenutno obuhvata oko 17.500 kvadratnih kilometara mora na severoistoku Japana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: