O čemu su razgovarali Dodik i papa Franja i kakve su poklone razmenili

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik sastao se u Vatikanu sa papom Franjom.

Izvor: Tanjug

Petak, 26.04.2019.

16:38

O čemu su razgovarali Dodik i papa Franja i kakve su poklone razmenili
Foto: Tanjug/AP/Vincenzo Pinto

Papa je, kako je preneo Dodik, izrazio zadovoljstvo činjenicom da je zajedno sa našim patrijarhom trasirao put vezano za kanonizaciju Stepinca kroz rad Mešovite komisije Katoličke i Srpske pravoslavne crkve.

Srpski član Predsedništva BiH je za RTRS rekao da je papi preneo pozdrave srpskog patrijarha Irineja.

"On (papa) je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je zajedno sa našim patrijarhom trasirao put vezano za kanonizaciju Stepinca kroz komisiju", rekao je Dodik.

On je naveo da je s papa Franjom razgovarao o važnim pitanjima u Evropi i svetu, posebno o borbi za očuvanjem mira.

"Zaključili smo da je veoma važno da se sačuvaju stabilnost i mir. Zajednički smo izražili žaljenje zbog događaja na Novom Zelandu i Šri Lanki", rekao je Dodik.

On je dodao da je zadovoljan sastankom s papom koji je, kako saznaje RTRS, trajao 45 minuta, iako je običaj da sastanci s poglavarom Rimokatoličke crkve traju 20 minuta.

Dodik je naglasio da je potrebno nastaviti saradnju inistitucija RS i BiH s Katoličkom crkvom.

On je naglasio da su razgovarali i o podršci Republike Srpske Katoličkoj gimnaziji u Banjaluci, kao i obnovi katoličke crkve na Petrićevcu, koja je u završnoj fazi.

"Potrebna je saradnja sa svim verskim zajednicama, jer je to način kako možemo ići dalje", rekao je Dodik.

Tokom sastanka, Dodik i papa Franja razmenili su i poklone.

Dodik je papi poklonio pozlaćenu ikonu Svetog Save koja je, kako je rekao, posebno izrađena za ovu priliku, kao i kandilo, koje je izradio "vrsni majstor" sa Kosova i Metohije.

"To je kandilo koje je urađeno na poseban način", rekao je Dodik.

On je dodao da je od pape Franje dobio posebno urađenu kompoziciju, koja simbolički odražava goluba i predstavlja mir u svetu.

Navodi se i da je pred sastanak Dodika i pape postrojena garda koja je dočekala predsedavajućeg Predsedništva BiH, u čijoj pratnji je bila i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Cvijanović je rekla da je na sastanku sa papa Franjom istaknuta važnost ravnopravnosti svih etničkih zajednica u BiH .

Ona je dodala da se danas u Vatikanu može ravnopravno razgovarati sa predstavnicima Svete stolice što, kako je ocenila, pokazuje da je Srpska uvažena.

Cvijanović je ocenila i da papa i Vatikan dobro poznaju stanje u BiH.

"Posebno kada razgovarate sa državnim sekretarom, tu nemate nikakvih dilema, sve od ugovora koji reguliše odnose između Katoličke crkve i BiH do svih drugih stvari operativnog karaktera, ali i političkog karaktera kao što je Izborni zakon, potreba da se obezbedi potpuna ravnopravnost, i mnoge druge stvari sa kojima smo suočeni", navela je Cvijanović.

Ona je dodala da joj je bilo jako važno da je mogla da predstavlja Republiku Srpsku i da je pocastvovana što je u delegaciji predsedavajućeg Predsedništva BiH.

Cvijanović je naglasila i da je papa čestitao Uskrs vernicima u Republici Srpskoj i BiH.

Dodik se sastao i s državnim sekretarom Svete stolice, kardinalom Pjetrom Parolinom s kojim je, kako je naveo, razgovarao i o formiranju vlasti na nivou BiH.

"Videla se i potreba da se ukaže na tešku političku poziciju, pre svega Hrvata, odnosno katolika i da je neophodno da to bude na bazi pariteta, onako kako je i predviđeno", rekao je Dodik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: