Oglasila se hrvatska policija o srpskim autobusima: Evo objašnjenja

Nakon pisanja medija da su hrvatski policajci satima držali na graničnom prelazu Batrovci - Bajakovo 20 autobusa iz Srbije, oglasila se hrvatska policija.

Izvor: B92

Petak, 26.04.2019.

12:32

Oglasila se hrvatska policija o srpskim autobusima: Evo objašnjenja
Foto: EPA-EFE/ Christian Bruna

Podsetimo, mediji u Srbiji su preneli da je sinoć oko 20 autobusa koji su iz Srbije krenuli ka drugim destinacijama za uskršnje praznike, bili satima zadržani na tom graničnom prelazu, navodno bez ikakvog razloga, kao i da su im granični policajci zabranili da izlaze iz autobsa.

Na društvenim mrežama vest je propraćena komentarima da je to urađeno namerno.

Međutim, danas se oglasila i druga strana - Hrvatska granična policija koja je izdala saopštenje u kom se, između ostalog navodi da je na toj granici bila velika gužva, posebno u večernjim i noćnim satima.

Kažu kako su zbog toga otvorili dodatne trake za autobuse te kako se granična kontrola obavljala na šest kolovoznih traka za autobuse, prenosi portal Index.hr.

Policija dodaje kako se vozači nisu žalili na proceduru i čekanje i da su službenici kontrolisano puštali putnike iz autobusa da mogu otići u toalet, i istovremeno kontrolisali da se putnici iz autobusa ne kreću po graničnom prelazu, prvenstveno zbog njihove sigurnosti, ali i ometanja prometa vozila i drugih putnika.

Zaključuju kako su iskoristili sve mogućnosti koje su imali na raspolaganju te kako su sve Uredbe ispoštovane.

Index.hr je preneo celo saopštenje:

“Uvidom u elektronske evidencije utvrdili smo kako je promet tokom celog jučerašnjeg dana bio jakog intenziteta, posebno u večernjim i noćnim satima.

Zbog pojačanog priliva autobusa, hrvatska granična policija otvorila je dodatne trake za autobuse te se granična kontrola obavljala na 6 kolovoznih traka za autobuse. U vremenu od 19 do 7 sati, na ulazu u Republiku Hrvatsku 86 autobusa je prošlo graničnu kontrolu.

Niti jedan vozač nije se žalio na vreme čekanja ili proceduru, a policijski službenici su kontrolisano puštali putnike iz autobusa da mogu otići u toalet, i istovremeno kontrolisali da se putnici iz autobusa ne kreću po graničnom prelazu, prvenstveno zbog njihove sigurnosti, ali i ometanja prometa vozila i drugih putnika.

Iz svega navedenog vidljivo je da su policijski službenici iskoristili sve organizacione mogućnosti koje su im na raspolaganju po pitanju otvaranja dodatnih traka, a pritom poštujući obavezu sprovođenje sistemskih provera na spoljnoj granici skaladno Uredbi (EU) 2017/458 Evropskog parlamenta i Veća od 15. marta 2017. o izmeni Uredbe (EU) 2016/399 u pogledu jačanja kontrola proverom u relevantnim bazama podataka na spoljnim granicama svakog pojedinog putnika, bez izuzetka.

Navodi pojedinaca o diskriminatornom postupanju hrvatske policije, odnosno namernom produžavanju vremena za obavljanje granične kontrole prema bilo kojoj kategoriji putnika su neprihvatljivi i nerealni".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

81 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: