Ugljanin planira ulice Ibrahima Rugove, Aćim efendije i Adema Demaćija

Bošnjačka SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina na sednici Skupštine opštine Tutin, u kojoj ima većinu, donela odluku o utvrđivanju naziva i promena naziva ulica.

Izvor: Tanjug

Petak, 26.04.2019.

08:46

Ugljanin planira ulice Ibrahima Rugove, Aćim efendije i Adema Demaćija
Screenshot/B92

Tu ništa nebi bilo sporno da među predlozima imena za nove ulice nisu i Aćif efendija i Adem Demaći.

Takva odluka je doneta uprkos protivljenju koalicionog partnera SDP, čiji je osnivač potpredsednik Valde Srbije Rasim Ljajić, a protiv usvajanja predloga bili su i odbornici Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića.

Tako su se među novim nazivima ulica našle kontraverzne ličnosti poput Aćifa Hadžiahmetovića, poznatijeg kao Aćif efendije, i jednog od najpoznatijih ideoloških vođa kosovskih Albanaca Adema Damaćija, ali i materijali koji se koriste u građevini poput gipsa i kreča, javlja lokalni portal Indeksonlajn.

Posle invazije Sila osovina na Jugoslaviju za vreme Aprilskog rata 1941. godine, Aćifa Hadžiahmetovića je za gradonačelnika Novog Pazara imenovao nemački okupator na teritoriji vojne uprave u Srbiji.

Bio je član centralnog odbora Druge prizrenske lige, a krajem rata partizani su ga streljali zbog saradnje sa okupatorom i za masovne ratne zločine nad Srbima i ubistva Albanaca i muslimana koji su bili protiv njegove vlasti.

Među novim nazivima ulica su i imena i prvog predsednika samoproglašenog Kosova Ibrahima Rugove i pojedini članovi sjeničke konferencije, na kojoj je 1917. godine doneta odluka o vraćanju Sandžaka Bosni.

U ukupno 799 naziva ulica najviše puta se mogu videti nazivi dati po biljnoj kulturi poput koprive, zove, hibiskusa, kopriva, tepe, nane, gloga i jablana. Jučerašnja sednica lokalnog parlamenta Tutina bila je 21. po redu, a pred odbornicima su bile 22 tačke dnevnog reda.

Na sednici je usvojena i odluku o organizaciji i funkcionisanju jedinica civilne zaštite na području ove opštine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: