Otkriveni FBI dokumenti: Hitler se nije ubio, pobegao je, a to je znao i Huver?

Vašington -- Američki FBI ispitao je svojevremeno informacije prema kojima Adolf Hitler možda nije izvršio samoubistvo 30. aprila 1945, već je pobegao u Argentinu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Getty Images
Getty Images

Prema pisanju Dejli mirora, koji važi za tabloid, FBI je imao uvid u dokumenta s kojih je nedavno skinuta oznaka poverljivosti, a koji svedoče o tome da je nacistički vođa pobegao u Južnu Ameriku podmornicom po završetku Drugog svetskog rata, pet meseci pošto se, kako kaže zvanična istorija, ubio u berlinskom bunkeru.

Dokumenta su datirana na 21. septembra 1945, dve nedelje pošto se Japan predao nakon što su SAD bacile atomske bombe, prenosi londonski "Dejli miror".

Tokom godina počele su da kruže glasine da je nacistički vođa izgleda preživeo rat, a pojavile su se i informacije da živi u podnožju Anda.

FBI-jevi dosjei otkrivaju da je o tvrdnjama da je Hitler preživeo vođena istraga, pa su među dokumentima i brojna pisma između bivšeg direktora FBI-ja Džona Edgara Huvera i njegovih podređenih.

FBI je navodno informacije do kojih je došao preneo vojnoj obaveštajnoj službi. U dokumentima se tvrdi da je nacistički lider stigao u Argentinu sa oko 50 ljudi za koje se veruje da su zvaničnici koji su pobegli iz Trećeg rajha i članovi njihovih porodica.

Navodi se da je bio lošeg zdravlja i da je patio od astme i čireva kada se iskrcao u Argentini. Imenovano je šest argentinskih zvaničnika koji su navodno pomogli Hitleru da se smesti na ranču u podnožju Anda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 406 idi na stranu