Kolaps na ulicama BG i auto-putu, gužva na Batrovcima, sutra se očekuje još veća

Zbog predstojećih praznika na putevima u Srbiji se pojačava saobraćaj, a u Beogradu je već danas rano po podne velika gužva.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 25.04.2019.

15:37

Kolaps na ulicama BG i auto-putu, gužva na Batrovcima, sutra se očekuje još veća
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

To je rečeno Tanjugu u Operativnom centru Auto-moto saveza Srbije (AMSS).

Očekuje se veći intenzitet saobraćaja kasnije po podne i naročito sutra.

U AMSS, ipak, ne očekuju da će na putevima doći do saobraćajnog kolapsa.

Na graničnim prelazima nema većih zadržavanja, ali je povećan broj vozila na prelazu Batrovci sa Hrvatskom.

U AMSS savetuju vozačima koji prelaze hrvatsku granicu da koriste manje opterećene granične prelaze sa tom zemljom.

Pojačan je saobraćaj na izlazima iz grada, na Ibarskoj magistrali i na auto-putu.

U Beogradu se od 19 sati igra fudbalski derbi Crvena zvezda - Partizan na stadionu "Rajko Mitić", što će takođe uticati na saobraćaj u glavnom gradu, posebno oko Autokomande i u ulicama koje vode u tom pravcu.

Na graničnom prelazu Batrovci saobraćaj se otežano odvija i trenutno je gužva, pogotovo u međuprostoru između dva granična prelaza, Srbije i Hrvatske.

Većih gužvi na ulazu u Srbiju nema, ali su gužve velike na ulazu u Hrvatsku. Slika tipična u danima pre uskršnjih i prvomajskih praznika, kada veliki broj ljudi kreće na odmor.

"Na graničnom rpelazu Batrovci odvija se saobraćaj pojačanog intenziteta. Na izlazu iz Srbije nema dužeg zadržavanja, ali u međuzoni je puno automobila. Ako bude većeg zadržavanja to je posledica sporosti rada organa susedne hrvatske granične policije. Mi smo angažovali dovoljan broj policijskih službenika i sva materijalno-tehnička sredstva su stavljena na raspolaganje ako bude bilo porebno da se ubrza protok saobraćaja", rekao je za Tanjug Zoran Marčeta, komandir stanice granične policije Batrovci.

On savetuje putnicima da se pre nego što krenu na put obavezno informišu o stanju na graničnim prelazima preko sajta i kamera Auto-moto saveza Srbije, te da koriste alternativne pravce prema Hrvatskoj, poput prelaza Šid, Bogojevo, Bačka Palanka.

"Još veći talas automobila očekujemo sutra poslepodne, kada veliki broj putnika koji žive u zemljama Evropske unije krene da se vraća u svoju zemlju", kaže Marčeta. Na naplatnoj rampi „Beograd“ do kraja dana očekuje se povećan broj vozila i to u pravcu od Beograda ka Nišu, kažu u JP Putevi Srbije i navode da će rad na naplatnim stanicama tokom praznika biti pojačan.

U Putevima Sbije očekuju da će danas oko 40.000 vozila u oba smera proći kroz naplatnu stanicu „Beograd“, što je za 40 osto više nego što je uobičajeno za radni dan.

„Danas je poslednji radni dan pre praznika i očekujemo da će deo sugrađana već danas krenuti na putovanje. Mi smo uvek u vreme praznika organizovani u posebnom režimu rada, pojačan je rad na svim naplatnim stanicama“, rekla je za Tanjug rukovodilac Odeljenja za zajedničke poslove Sektora za naplatu putarina u Putevima Srbije Nikolina Arbutina.

Navela je da će tokom praznika biti povećan broj inksanata kako bi se obezbedilo da sve naplatne rampe rade 24 sata bez pauze.

Povećan je, kaže, i broj tehničkog osoblja u slučaju bilo kakvih kvarova, a Upava saobraćajne policije ima svoje punktove na čeonicim naplatnim stanicama.

Preduzeli smo sve mere kako ne bi došlo do zadržavanja vozila na naplatnim stanicama“, rekla je Arbutina.

Apelovala je na učesnike u saobraćaju koji gotovinom plaćaju putarinu da pripreme tačan iznos novca pre dolaska na naplatnu stanicu, jer će tako skratiti zadržavanje.

Preporučila je vozačima koji koriste elektronsku naplatu putarine da svoje uređaje provere, odnosno dopune pre polaska na put.

Putevi Srbije preporučuju upotrebu uređaja za elektonsku naplatu putarine, a Arbutina kaže da je ovaj vid plaćanja putarine sve popularniji.

„U ovom trenutku imamo oko 300.000 korisnika“, rekla je Arbutina i dodala da je svaki treći prolazak kroz neku naplatnu stanicu prolazak kroz trake za elektronsku naplatu putarine.

Svim učesnicima u saobraćaju, kaže Arbutina, preporučuje se da se pre polaska na put informišu o stanju u saobaćaju.

To mogu učiniti preko naše zvančne internet prezentacije, preko aplikacje za mobilne telefone Putevi Srbije, ali i preko portala koji se nalaze duž deonica auto-puta“, navodi Arbutina.

Apelovala je na sve vozače da brinu o bezbednosti, prilagode brzinu uslovima saobraćaja, a posebno da obrate pažnju kada prolaze kroz naplatne stanice.

Istakla je da je bezbednost i zaposlenih na naplatim rampama i svih učesnika u sabraćaju na prvom mestu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: