Kineski mediji pišu o susretu Vučića i Sija: "Srbija je važna država"

Kineska agencija Sinhua prenela je vest o susretu predsednika Srbije i Kine Aleksandra Vučića i Si Đinpinga u Pekingu, u okviru foruma "Pojas i put" u Pekingu.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 25.04.2019.

15:11

Kineski mediji pišu o susretu Vučića i Sija:
Foto: Tanjug/AP/Kenzaburo Fukuhara

Agencija je prenela da je Si rekao da, od uspostavljanja strateškog partnerstva Kine i Srbije 2016. godine, bilateralna saradnja u različitim oblastima polako napreduje, kao i da je pojačano uzajamno političko poverenje i da su obe strane čvrsto podržavale suštinske interese jedne druge.

Vest Sinhue o susretu Vučića i Sija preneli su vodeći kineski mediji kao što su Čajna dejli, Global tajms, kineski Pipl.

O susretu dvojice državnika pisao je i Kineski radio Internacional, koji je preneo da je Vučić čestitao 70. godišnjicu osnivanja Narodne Republike Kine i dodao da uspešan razvoj Kine Srbiji daje korisno iskustvo.

Sinhua, inače, navodi reči predsednika Sija o poziciji Srbije u okvirima inicijative Pojas i put:

"Srbija je važna država u zajedničkoj izgradnji 'Pojasa i puta', a dve strane bi trebale da prodube obostrano korisnu saradnju radi koristi dva naroda.Obe strane treba da unaprede meduljudske i kulturne razmene i uzajamno učenje, poboljšaju veze među ljudima, ojačaju međunarodnu saradnju u multilateralnim oblastima, zajednički podrže multilateralizam i promovišu svetski mir i razvoj", rekao je Si.

Predsednik Vučić rekao je da Srbija čvrsto podržava i aktivno učestvuje u saradnji u okviru Inicijative za pojas i put, koja donosi korist ljudima u Srbiji i ostatku sveta.

Glavni projekti izgrađeni uz pomoć Kine uveliko su promovisali ekonomski razvoj Srbije.

"Kao čvrsti prijatelj Kine, Srbija će nastaviti da održava uzajamno razumevanje i podršku sa Kinom u pitanjima koja se tiču suštinskih interesa i glavnih problema", rekao je Vučić.

Dvojica predsednika su nakon sastanka zajedno svedočili potpisivanju dokumenata o bilateralnoj saradnji u okviru zajedničke izgradnje "Pojasa i puta".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: