Spolja skromno, unutra pravi dvorac: Kakve tajne krije oklopni voz Kim Džong Una VIDEO

Severnokorejski lider Kim Džong Un koristi svoj lični oklopni voz za putovanja u druge zemlje.

Izvor: B92

Sreda, 24.04.2019.

22:06

Spolja skromno, unutra pravi dvorac: Kakve tajne krije oklopni voz Kim Džong Una VIDEO
Foto: Tanjug/AP

Voz je nasledio od svog oca, koji je tim vozom nekada putovao u Kinu i Vijetnam.

Kim Džong Un je ovim vozom doputovao u Vladivostok, gde će razgovarati s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Oklopni vagon je Kim Džong Ilu podario Josif Staljin. Razume se da su i lokomotiva i vagoni u više navrata modernizovani proteklih decenija. Kompoziciju čine 10 do 17 oklopnih vagona. Bez telohranitelja severnokorejski lideri nikada nisu putovali, zbog čega ova železnička kompozicija predstavlja pravu tvrđavu. Iako spolja voz izgleda veoma skromno, unutra se nalazi pravi dvorac na šinama. Vagoni u kompoziciji su veoma različiti, piše "Sputnjik".

Tu su i restoran, i kuhinja, i takozvani „ekonomski“ vagon koji lider Severne Koreje koristi za savetovanja tokom samog putovanja. Predviđeni su i posebni vagoni za telohranitelje, svitu i poslugu.

Svaki vagon je neprobojan, zahvaljujući najsavremenijoj tehnologiji. Dok putnički vagon teži oko 60 tona, vagon severnokorejskog lidera je oko 80 tona.
Foto: Tanjug/ AP
Još jedna interesantna karakteristika voza severnokorejskog lidera jeste to što su u njemu iskorišćeni specijalni materijali za skrivanje od pratilaca-špijuna. Očigledno je da severnokorejski državni vrh strahuje od nadzora Japana i SAD. Detalja o korišćenju „stelt“ tehnologije za prikrivanje nema mnogo. Potpuno je tačno da u konstrukciji voza postoje sredstva za zaštitu od termo, zvučnih i radarskih špijunskih uređaja. Svi kanali za komunikaciju u vozu višestruko su kodirani radi zaštite od presretanja i prisluškivanja.
Foto: Tanjug/AP
Voz poseduje sistem za potpunu hermetizaciju i prinudnu ventilaciju. Ta sredstva treba da omoguće lideru da preživi u slučaju nuklearnog, hemijskog ili bakteriološkog napada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: