Amerika: "Sporazum veka" ne predviđa da Jordan bude domovina palestinskog naroda

Izaslanik Donalda Trampa za Bliski istok Džejson Grinblat negirao je "glasine" da američki mirovni plan uključuje konfederaciju Izraela, Zapadne obale i Jordana

Izvor: B92

Sreda, 24.04.2019.

20:23

Amerika:
Foto: Thinkstock

On je na Tviteru takođe naveo da taj takozvani "sporazum veka" ne predviđa da Jordan bude domovina palestinskog naroda.

"Glasine da naša mirovna vizija uključuje konfederaciju Jordana, Izraela i Palestinske uprave ili da ta vizija predviđa da Jordan bude domovina Palestinaca su pogrešne", napisao je Grinblat i dodao "Molim ne širite glasine".

Taj plan će biti predstavljen nakon što ponovo izabrani premijer Izraela Benjamin Netanjahu obrazuje vladajuću koaliciju i posle svetog muslimanskog meseca posta Ramazana, koji se okončava 4. juna.

Malo detalja dugo očekivanog plana je obelodanjeno do sada ali se uveliko izveštava da neće uključiti nezavisnu palestinsku državu.

Jedan od autora, Trampov visoki savetnik i zet Džared Kušner, nagovestio je u utorak mogućnost koja uključuje ograničenu autonomiju za Palestince.

On je na skupu u organizaciji magazina Tajm u Njujorku ocenio da rešenje po modelu dve države (stvaranje nezavisne Palestine uz Izrael) nije uspelo i da se "novi i drugačiji načini da se postigne mir moraju probati", preneli su izraelski mediji.

Još jedan autor plana, ambasador SAD u Izraelu Dejvid Fridman rekao je da će Izrael zadržati bezbednosnu kontrolu nad Zapadnom obalom, sugerišući ograničenu autonomiju za Palestince.

Grinblat je prošle nedelje rekao da plan ne uključuje dodavanje teritorije egipatskog Sinajskog poluostrva palestinskoj teritoriji u Gazi.

Palestinsko rukovodstvo je ionako prekinulo kontakte s Trampovom administracijom, Kušnerom i drugim pregovaračima nakon što je Tramp priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela u decembru 2017. godine.

U nedelju je palestinski predsednik Mahmud Abas unapred odbacio američki plan, obraćajući se skupu Arapske lige u Kairu.

On je zatražio potpuno povlačenje Izraela sa svih okupiranih teritorija i pozvao arapske zemlje da budu "aktivno angažovane u kritično vreme".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: