Otkriven organizator "krvavog Uskrsa" u Šri Lanki

Glavni organizator terorističkih napada u Šri Lanki bio je Inshan Selavan, jedan od bombaša samoubica koji je u nedelju detonirao eksploziv u hotelu Šangri-La.

Izvor: B92

Sreda, 24.04.2019.

18:18

Otkriven organizator
Foto: Tanjug/AP

To je izjavio Širal Lakthilaka, savetnik predsednika Šri Lanke, za CNN.

Pojedini zvaničnici Šri Lanke imenovali su radikalnog ekstremistu Zahrana Hašima kao ključnu osobu u organizaciji terorističkih napada na Uskrs po Gregorijanskom kalendaru.

Lakthilaka, savetnik predsednika Maithripale Sirisene, izjavio je za CNN kako su razorili celu terorističku mrežu, dok su pak drugi zvaničnici upozorili kako su neki osumnjičeni za napad još na slobodi.

"Najvažnije je istražiti kako je došlo do ovog nivoa radikalizacije", rekao je Lakthilaka.

Predsednik Šri Lanke Maitripala Sirisena je zatražio ostavke sekretara odbrane i šefa nacionalne policije zbog nereagovanja na upozorenje o napadima.

Iz kancelarije predsednika Sirisene saopšteno je da je predsednik zatražio ostavke danas, preneo je AP. Za sada se ne zna ko će ih zameniti, navodi agencija.

Sirisena je juče izjavio da očekuje smene čelnika odbrambenih snaga te zemlje u naredna 24 časa, pošto nisu uspeli da spreče napade bombaša samoubica uprkos činjenici da su imali informacije da će se napadi desiti.

Koliko je poznato, bezbednosne službe Šri Lanke primile su pre samog terorističkog čina nekoliko upozorenja o mogućem napadu, uključujući i dopis koji je bio upućen glavnom inspektoru policije, ali nisu preduzele nikakve značajne mere predostrožnosti i zaštite.

"4. aprila dobili smo informacije o mogućim napadima", rekao je ministar zdravlja Šri Lanke Rajita Senaratne novinarima u ime vlade.

"Premijer države nije bio obavešten o tome", dodao je.

Hemasiri Fernando izjavio je kako su informacije koje su dobili sugerisale tek jedan ili dva moguća napada te da je ovo što se dogodilo u nedelju bilo sasvim neočekivano.

U samoubilačkim bombaškim napadima, podsetimo, na hotele i crkve u Šri Lanki, prema poslednjim podacima 359 osoba je ubijeno, a više od 500 ljudi je ranjeno.

Izvori bliski bezbednosnim službama u Velikoj Britaniji izjavili su danas za CNN-u da je jedan od izvršilaca samoubilačkih bombaških napada na Šri Lanki, Abdul Latif Džamel Mohamed, i da je studirao na jugoistoku Engleske od 2006. do 2007.godine.

Jedan izvor potvrdio je da se u ovom trenutku smatra da je veza ili učešće Islamske države sa ovim napadima vrlo verovatno, navodi CNN. Da je londonska policija tražila fotografije nastale tokom teroristickog napada u Šri Lanki, potvrdio je ranije danas vršilac dužnosti komandanta Aleksis Bun.

Bun je pozvao svedoke napada da kontaktiraju policiju uz obećanje da njihovi identiteti neće biti otkriveni.

On je rekao da policija za borbu protiv terorizma želi da pogleda bilo koju fotografiju ili snimak nastale pre, za vreme ili nakon bombaških napada.

Londonska policija je poslala mali tim specijalaca iz Komande za borbu protiv terorizma u Šri Lanku kako bi pružila podršku porodicama koje su izgubile voljene i pomagale u repatrijaciji njihovih ostataka.

Ovi službenici takođe imaju zadatak da prikupljaju informacije koje bi mogle biti od koristi tokom istraga islednika.

Američka ambasadorka u Šri Lanki Alena Teplic ranije je izjavila je da SAD nisu uputile toj južnoazijskoj zemlji obaveštajne podatke uoči katoličkog Uskrsa o tome da se spremaju samoubilački bombaški napadi na hotele i crkve, u kojima je prema poslednjim podacima 359 osoba ubijeno.

Preliminarni rezultati istrage pokazuju da su samoubilački napadi na crkve i hotele za Uskrs na izvedeni kao odmazda za napad na džamije na Novom Zelandu, rekao je juče ministar odbrane Šri Lanke.

On je tada izneo podatak da su prema podacima kojima oni raspolažu za napad odgovorne dve lokalne islamističke organizacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: