Britanski i irski zvaničnici na sahrani ubijene novinarke

Lideri Britanije i Irske pridružiće se stotinama ožalošćenih ljudi na sahrani Lajre Maki, ubijene mlade novinarke.

Izvor: B92

Sreda, 24.04.2019.

14:25

Britanski i irski zvaničnici na sahrani ubijene novinarke
Foto: Tanjug/AP

Britanska premijerka Tereza Mej će propustiti svoju redovnu nedeljnu sesiju pitanja i odgovora u donjem domu britanskog parlamenta da bi danas prisustvovala pogrebnoj službi za novinarku u katedrali Svete Ane u Belfastu, saopšteno je iz kancelarije premijerke.

Na sahrani se očekuje i vođa britanske Laburističke partije Džeremi Korbin, kao i irski premijer Leo Varadkar i predsednik Majkl Higins.

Maki, koja je imala 29 godina, ubijena je u četvrtak dok je izveštavala o neredima u Londonderiju, u Severnoj Irskoj.

Mala militantna grupa Nova IRA preuzela je odgovornost za ubistvo. Ta grupa se izvinila navodeći da je novinarka pogođena metkom dok je "stajala pored neprijateljskih snaga", kako oni nazivaju policiju.

Ona je prvi novinar ubijen dok je obavljao svoj posao u Velikoj Britaniji u poslednjih gotovo 20 godina, i njena smrt izazvala je veliki šok u Severnoj Irskoj koja još oseća posledice više decenija nasilja.

Policija je u vezi sa ubistvom uhapsila dva tinejdžera i jednu 57-ogodišnju ženu, ali ih je svo troje pustila bez optužbi.

IRA i većina drugih paravojnih grupa razoružali su se posle sklapanja mirovnog sporazuma 1988. za Severnu Irsku. Nova IRA formirana je od otcepljenih grupa koje se protive mirovnom procesu.

Maki je pisala o teškoćama "beba primirja", generacije koja je rasla posle sporazuma na Veliki petak iz 1998. u Severnoj Irskoj koja je trebalo da se kreće dalje od verskih sukoba.

U saopštenju izdatom uoči sahrane, porodica novinarke je navela da je ona bila pamenta žena sa čvrstim uverenjima koja je "strastveno verovala u inkluzivnost, pravdu i istinu".

"Tražili bismo da se Lirin život i njena lična filozofija upotrebe kao primer svima nama dok se zajedno suočavamo sa ovom tragedijom. Lajrin odgovor bi bio jednostavan, jedini način da se prevazidje mržnja i netolerancija je sa ljubavlju, razumevanjem i dobrotom", napisala je porodica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: