Borbe u glavnom gradu Libije stigle do migrantskog centra

Borbe u glavnom gradu Libije Tripoliju stigle su do pritvornog centra u kome se nalaze stotine migranata i izbeglica, saopštile su danas Ujedinjene nacije.

Izvor: B92

Sreda, 24.04.2019.

13:49

Borbe u glavnom gradu Libije stigle do migrantskog centra

Stefan Dižarik, portparol generalnog sekretara UN, rekao je da je UN agencija za pomoć dobila izveštaje da su učesnici u borbama ušli u pritvorni centar Kasr Ben Gašir u kome se nalazi oko 890 izbeglica i migranata. Centar se nalazi 20 kilometara južno od centra Tripolija.

Prema navodima UN, oko 3.600 izbeglica i migranata smešteni su u zatvorskim centrima blizu linija fronta gde se bori Libijska nacionalna vojska, koju predvodi komandant Kalifa Haftar, sa drugim nacionalnim milicijama povezanim sa međunarodno priznatom vladom u Tripoliju.

Pet pritvornih centara se nalaze u oblastima već zahvaćenim borbama, dok je šest u blizini mesta gde se odvijaju sukobi.

Stanje u ovim pritvornim centrima je sve teže, stižu izveštaji da čuvari napuštaju svoja mesta i ostavljaju ljude zarobljene unutra", rekao je Dižarik i dodao da je jedna od lokacija bez pijaće vode danima.

Libija je postala glavno tranzitno mesto za afričke migrante i izbeglice na putu ka Evropi posle pobune u kojoj je svrgnut i ubijen Moamer Gadafi 2011. godine.

Prema navodima Svetske zdravstvene organizacije u borbama je poginulo više od 270 ljudi, uključujući civila, a ranjeno je oko 1.300, dok je više od 30.000 ljudi raseljeno.

Haftar, koji kontroliše istok zemlje, 4. aprila krenuo je u ofanzivu na glavni grad Tripoli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: